Onthaasten op de Arnhemse markt

Onthaasten op de Arnhemse markt

In de komende weken stelt de Arnhemse Koerier een aantal nieuwe raadsleden voor. Mensen die in maart gekozen zijn en zich in gaan zetten om de stad nog mooier en aantrekkelijker te maken. We zijn benieuwd naar wensen, ambities en persoonlijke voorkeuren. In deze eerste editie maken we kennis met D66-raadslid Susan van Ommen. We spreken af op een plek in de stad waar ze heel graag komt en waar ze ons meer vertelt over haar politieke ambities.

door Yadi Dragtsma

Arnhem - Van Ommen is in het weekend op de warenmarkt te vinden. Het is op loopafstand van haar huis en omdat ze graag kookt, is het echt een plek om te proeven, te ruiken en te ervaren. Ze nodigt ons uit om mee te gaan, waarbij ze ondertussen iets vertelt over haar wensen voor de stad. We beginnen in Dudok met een kop koffie, en struinen vervolgens de markt over op zoek naar verse groente en fruit.

"Een goed raadslid is bereikbaar en weet wat er speelt", zo begint Van Ommen, die in het dagelijks leven docent Nederlands is aan ROC Rijn IJssel. "Ik probeer mijn leerlingen waar mogelijk echt te laten ervaren hoe de maatschappij werkt, bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar een vergadering. Zo leren ze iets over politieke besluitvorming. Voor studenten is politiek vaak saai, maar laat je ze een avond meekijken, dan wordt het tastbaar."

Hoewel de verkiezingen voor de gemeenteraad afgelopen maart al plaatsvonden, is de nieuwe raad in september pas echt aan het werk gegaan. Van Ommen hoeft niet lang na te denken over de vraag wat de stad nodig heeft: "Arnhem is wat mij betreft een evenementenstad. We hebben de Bridge to Liberation en festivals zoals Free Your Mind, maar vooral op cultureel gebied kan daar best nog wat bij. In de zuidelijke binnenstad mag het bijvoorbeeld wel wat bruisender."

Ze blikt vooruit op het nieuwe politieke jaar. "D66 zit in de coalitie en bepaalt mede de koers. We hebben een vernieuwde fractie, maar met een ervaren fractievoorzitter. Zij (Sabine Andeweg, red.) begint aan haar derde termijn en is binnen de raad mijn politieke voorbeeld. Ik zal me qua onderwerpen bezighouden met drugbeleid, veiligheid en laaggeletterdheid. Vooral dat laatste onderwerp is voor mij belangrijk, want zonder lees- en schrijfvaardigheid kan je niet volwaardig meedraaien."

Nadat van Ommen haar boodschappen afrekent, vertelt ze over de charme en de aantrekkingskracht van de Arnhemse markt. "Doordeweeks word je geleefd door agenda's. Is het niet op school met roosters en lessen, dan wel met vergaderingen en werkbezoeken. In het weekend probeer ik wat te onthaasten. Dan neem ik alle tijd om hier langs de kraampjes te struinen, op zoek naar nieuwe producten om mee te experimenteren. Ik hou van koken en van eten, dus op zaterdag is de markt echt een verplicht nummer."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden