Dansers met een handicap

Ton Sandifort en Ada van der Molen, twee ervaren linedance-docenten en al meer dan 30 jaar levenspartners, organiseren dit jaar voor de 9e keer de Nationale Speciale Danswedstrijd voor dansers met een verstandelijke beperking. Er is nog ruimte voor nieuwe teams.
 
Dansers met een handicap, die wonen in instellingen in o.a. Arnhem, Apeldoorn, Doetinchem en Zutphen, verleggen ieder jaar hun grenzen en leggen onderling nieuwe contacten, en dat is precies wat het organiserende paar wil bereiken. Voor hen kan de regio niet groot genoeg zijn.
Sandifort, zelf al ruim 25 jaar country-linedancer en -instructeur, vertelt: "De dansers kijken het hele jaar naar de wedstrijd uit en zijn al weken van tevoren zenuwachtig voor de grote dag. Niet alleen mogen ze hun nieuwe dans dan laten zien aan het publiek, maar ze zien ook de andere dansers weer waar ze vorige jaren kennis mee hebben gemaakt. Het is inmiddels een jaarlijkse reünie geworden."
 
Wekelijks wordt er door de dansers geoefend en voor elke wedstrijd wordt er weer extra aandacht aan de kleding besteed. Elk team wil immers met een mooie beker naar huis. "De wedstrijd is elk jaar weer een groot sportief feest. Alle teams willen graag winnen, maar zijn ook niet te beroerd om de concurrentie te helpen waar nodig," lacht Van der Molen. Zij en haar partner geven aan sommige teams zelf wekelijks les, andere groepen staan onder leiding van vrijwilligers of activiteitenbegeleiders, die zij coachen. Er zijn zelfs begeleiders die de 'verplichte' wedstrijddans aanpassen aan het niveau van hun groep.
 
Deelnemers hoeven niet per se linedancing te beoefenen, ook volksdansers zijn meer dan welkom op de Nationale Speciale Danswedstrijd. Ton en Ada bepalen in welke klasse de deelnemers meedoen, afhankelijk van hun mogelijkheden. 
Een instelling, begeleider of vrijwilliger die een dansgroep voor mensen met een beperking wil aanmelden, kan contact opnemen met Ton Sandifort, telefoon 06-44906717. 

Meer berichten