GroenLinks, ChristenUnie en VVD: meer aandacht voor herdenking evacuatie Arnhem

Arnhem - September staat weer grotendeels in het teken van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Een belangrijk onderdeel en gevolg van deze slag was de gedwongen evacuatie van Arnhemmers en Betuwnaren. Jaarlijks wordt de evacuatie herdacht bij of rond het evacuatiemonument aan de Apeldoornsestraat. GroenLinks, ChristenUnie en VVD vinden dat de herdenking en de evacuatie vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Ook is de locatie van het monument niet erg geschikt voor een uitgebreidere herdenking. De drie partijen stellen daarom hierover aanstaande woensdag vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Mark Coenders, fractievoorzitter GroenLinks: "De evacuatie had en heeft een ontzettend grote impact op heel veel Arnhemmers. Wij willen daarom dat er gekeken wordt naar een betere herdenking van de evacuatie: meer aandacht, meer ruimte en betere faciliteiten."

Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling in november 2017 dienden GroenLinks en ChristenUnie een voorstel in om extra geld vrij te maken voor de evacuatieherdenking inclusief onderzoek en eventuele herinrichting of verplaatsing van de herdenking en het monument. Daarnaast vroegen de partijen in dat amendement het college om een plan te maken voor betere herdenking van de evacuatie, ook buiten het moment eind september om. Het college deed hierop de toezegging in overleg met samenwerkingspartners zoals het Rode Kruis inderdaad een plan te maken. Hierin zouden ze ook aangegeven welke financiën hiervoor nodig zijn. In afwachting hiervan trokken de partijen hun voorstel in. Daniël Becker, fractievoorzitter ChristenUnie: "Het college gaf vorig jaar aan dat ze aan een plan wilden werken voor een betere herdenking van de evacuatie. Dit plan ligt er tot op heden nog niet. Wij willen graag weten hoe het met dit plan staat en wanneer we het plan kunnen verwachten."

De aanstaande herdenking van de evacuatie is maandag 24 september om 14:30 uur aan de Apeldoornsestraat. GroenLinks, ChristenUnie en VVD hopen bij deze herdenking al wel merkbare verbeteringen te zien. Leendert Combée, fractievoorzitter VVD: "Het zou mooi zijn als de impact van de evacuatie en het belang van de herdenking bij meer mensen onder de aandacht kan komen."

De mondelinge vragen van GroenLinks, ChristenUnie en VVD komen aanstaande woensdag 18:45 aan bod in de raadszaal van het Arnhemse stadhuis.

Meer berichten