Taxateur Remy Gerritsen bekijkt de objecten die José uit Arnhem heeft meegebracht. (foto: Marnix ten Brinke)
Taxateur Remy Gerritsen bekijkt de objecten die José uit Arnhem heeft meegebracht. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Opnames 'Schatgraven' in Musis

Afgelopen zondag vonden in Musis de opnames plaats van het Omroep Gelderland programma 'Schatgraven', de regionale versie van het bekende tv-programma 'Tussen Kunst & Kitsch'. De opnames trokken veel bezoekers die met heel veel spullen naar de taxateurs kwamen met de hoop op dat ene beeldje of schilderij met veel waarde of om gewoon net wat meer informatie te krijgen over dat ene erfstuk dat ze zo mooi vinden. Sommigen namen één specifiek object mee, andere kwamen letterlijk met karren vol.

door Marnix ten Brinke

Arnhem - Remy Gerritsen is gecertificeerd taxateur in gouden en zilveren werken alsmede klokken, horloges en munten en is vaste taxateur bij 'Schatgraven'. "De taxaties hier in Arnhem worden altijd goed bezocht", vertelt hij. Heeft hij al bijzondere objecten langs zijn tafel gehad? "Nog niet, maar ik ben dan ook nog maar net begonnen. Wel zag ik in de foyer een dame zitten die een hele bijzondere collier had. Ik hoop dat zij bij mij komt."

Als er echt iets speciaals langskomt, dan wordt men vriendelijk verzocht naar een aparte ruimte te gaan voor tv-opnames. "Dan vertel ik ze dus nog niet hier wat het precies is en wat de waarde is, maar pas aan de tafel daar. Het moet tenslotte wel spannend blijven."

José uit Arnhem heeft wat kleine spulletjes meegenomen. Oude brilletjes zonder glazen, manchetknopen en oorbellen die nog van haar moeder waren. "Nu draag ik ze niet, want misschien zijn ze wel heel veel waard en ik ben bang om ze te verliezen", zegt ze. Wanneer Remy naar haar spullen kijkt is hij gefascineerd door de kleine brilletjes. Ze blijken uit de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw te komen. Maar ze zijn niet van goud, maar van koper. Meer dan tien euro per stuk zijn ze dan ook niet waard. Ook zijn de oorbellen van haar moeder toch niet heel waardevol. "Fijn dat ik het weet", zegt José. "Want nu kan ik ze gewoon gaan dragen! Het gaat mij eigenlijk ook niet om de waarde. Ik wil graag wat meer informatie over de spullen te weten komen."

Even verderop in de rij staat Mary. Zij heeft onlangs van iemand uit de buurt een setje gekocht voor 15 euro dat bestaat uit een thee- en melkkannetje en suikerpotje. "Het ziet er Art Deco -achtig uit", vindt ze. "Deze mevrouw verkocht via de buurtapp nog veel meer spullen voor bedragen waarvan ik dacht 'dit is toch echt wel meer waard'." Ook de meneer naast haar in de rij is het er mee eens. "Voor 15 euro wil ik het best van u overnemen hoor", zegt hij, maar daar gaat Mary niet op in. Eenmaal aangekomen bij de taxateur blijken de objecten niet van zilver, maar van chroom te zijn. En het komt ook niet uit de Art Deco tijd, maar uit de jaren vijftig. "Het is niet meer dan 100 euro waard", aldus Marcel Brouwer, de taxateur. Mary is niet teleurgesteld. Daar vindt ze veel te leuk voor. "Ik ga ze gewoon houden hoor!"
De opnames van vandaag resulteren hoogstwaarschijnlijk in drie uitzendingen van het programma 'Schatgraven'. Te zien op zondag 16, 23 en 30 september vanaf 17.35 uur bij Omroep Gelderland.

Meer berichten