Iedere vogel zingt zijn eigen lied. Probeer bij jouw eigen gevoel te blijven en de dingen te doen die bij jou passen na het overlijden van een dierbare.
Iedere vogel zingt zijn eigen lied. Probeer bij jouw eigen gevoel te blijven en de dingen te doen die bij jou passen na het overlijden van een dierbare. (Foto: Ton Rietbergen)

“Bijzonder om mensen zo te kunnen helpen”

Velp - Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september exposeert Marie-José Rietbergen uit Veenendaal na 10 jaar opnieuw in de Oude Jan in Velp. U bent daar getuige van een indrukwekkend samenspel van wandkleden met bijbehorende teksten, dat mensen diep ontroert.

De zoon van het echtpaar Rietbergen overleed tijdens Kerst 1991 ten gevolge van een verkeersongeluk. Jarenlang zocht Marie-José een weg om haar verdriet te uiten en ermee om te gaan.

Samenspel wandkleden met teksten

Uiteindelijk kreeg dat op een bijzondere wijze vorm door een combinatie van wandkleden en bijbehorende teksten of gedichten. Marie-José: “Ik maakte veel wandkleden en putte onder meer ook kracht uit teksten en gedichten van allerlei mensen die mij inspireerden. Ik vroeg ze een tekst of een gedicht te maken bij één of een paar wandkleden. En zo ontstond er helemaal uit het gevoel, heel puur, een samenspel van wandkleden met teksten. Steevast spreekt dat mensen aan. Ik merk dat mensen die zelf ook met het verlies van een dierbare zijn geconfronteerd erg geroerd zijn. Maar ik hoor dat ook van nogal wat mensen met een andere moeilijke situatie in hun leven. Het samenspel van wandkleden met teksten kun je direct op je netvlies naar binnen laten komen. Je hoeft er niet over te praten of te schrijven, als je dat niet wilt. Ik vind het bijzonder om mensen zo te kunnen helpen”.

Open Monumentendag

De expositie van Marie-José Rietbergen omvat een vijftiental wandkleden, een compositie van zeven kleine bij elkaar horende kleden en een jas. De bijbehorende teksten zijn van Marinus van den Berg, Jack de Valk, Nico ter Linden, Adri Verweij, Joke Litjens, Peter Denneman, Marieke Brouwer, Huub Oosterhuis en Stef Bos. Marie-José geeft om 11.00 uur, 14.00 uur en 15.30 uur een toelichting in de vorm van een ‘verhalenwandeling’ langs haar wandkleden. De Oude Jan aan de Kerkstraat 56 in Velp is op zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is kosteloos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden