Foto:

Prestigieuze titel Master of Wine én app-succes

De hoogst haalbare internationale kwalificatie op wijngebied. Dat is de prestigieuze titel Master of Wine (MW). Sinds vandaag is er een derde Nederlander die de felbegeerde letters MW achter zijn naam mag zetten: Job de Swart (37) uit Arnhem.

Hij ontving de officiële titel vanmorgen van Penny Richards, directeur van The Institute of Masters of Wine in Londen. Mooi extraatje: ook de door Job ontwikkelde app Grape Compass blijkt succesvol. De Arnhemmer – werkzaam in Zutphen ¬– kan dan ook rekenen op internationale waardering.

Master of Wine word je niet zomaar. Je hebt veel voorkennis nodig en moet niet bang zijn om avonden lang achter de boeken te zitten. Het traject bestaat uit drie delen. Eerst is er een theorie-examen van dertien essays. Vervolgens een praktijkexamen waarbij je driemaal twaalf wijnen ongezien proeft en beschrijft. En tot slot moet je een scriptie opleveren die is gebaseerd op je eigen onderzoek. Ga er maar aan staan! Er zijn wereldwijd slechts 370 wijnkenners die zich Master of Wine mogen noemen. Job de Swart is – na Frank Smulders MW en Cees van Casteren MW – de derde Nederlander met deze titel. De Nederlandse wijnwereld mag dus apetrots zijn op dit nieuwe Gelderse lid van dit uiterst selecte gezelschap.

Duurzamer werken dankzij app
Voor zijn onderzoek verdiepte de Arnhemmer zich jarenlang in de bodem- en klimaatfactoren die van invloed zijn op wijnbouw. Het resultaat: de app Grape Compass, bedoeld om het risico op schimmels in wijngaarden beter te kunnen voorspellen. Job de Swart onderzocht in welke mate zeven Zuid-Afrikaanse wijnproducenten gerichter schimmelziekten konden bestrijden met behulp van de voorspellingen van Grape Compass. De eerste resultaten zijn indrukwekkend: dankzij de app kunnen wijnboeren veel efficiënter, kostenbesparender en dus duurzamer werken. Meer informatie is te vinden op www.grapecompass.com.

Wijnfanaat Job de Swart woont in Arnhem en werkt in Zutphen als wijninkoper en marketeer bij Les Généreux, een samenwerkingsverband van 38 zelfstandige wijnwinkels (zie www.lesgenereux.nl). Ook is hij mede-eigenaar van Grape Compass. Vanaf nu komen hier zijn werkzaamheden als MW bij, zoals lesgeven, het begeleiden van proeverijen en het schrijven van artikelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden