Museumwoningen: het leven van toen

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september zijn de museumwoningen in Arnhem open voor publiek. De woningen zijn door woningcorporatie Volkshuisvesting gerestaureerd en door de bewoners met liefde ingericht naar de tijd van toen. De woningen worden gewoon bewoond. Een keer per maand op zondagmiddag laten de bewoners hun huis zien en vertellen over het leven van toen. 

In een tijd waar recycle en duurzaamheid belangrijk is, zijn de museumwoningen een toonbeeld van het lang omgaan met mooie, goede spullen. Spullen die vaak geschonken worden. Zoals laatst door een familie die het huis van hun ouders ging opruimen. Niemand in de familie wilde de jaren '50 meubels hebben. Ooit aangeschaft, zeer zuinig mee omgegaan en nooit vervangen door iets moderners. Zelfs de rekening van de meubelzaak was nog aanwezig! In de kelder troffen wij een hele verzameling weckpotten met ingemaakte groente en fruit. Onder het stof en de viezigheid zaten de mooiste potten, gevuld in 1961.

Bewoners vertellen graag over hun woning. Bijvoorbeeld over de tijd dat er nog geen koelkast was en moeder iedere dag boodschappen deed bij de lokale bakker, slager en groenteboer. Restjes eten waren er niet, want er bleef nooit iets over. 

Bent u geïnteresseerd in bouwkundige details, in inrichtingsstijlen of in verhalen over het leven van toen?
Of wilt u uw (klein-)kinderen laten zien hoe er vroeger werd geslapen in een bedstede? De museumwoningen bieden voor elk wat wils!

Tussen 13.30 en 16.30 uur bent u van harte welkom bij de Catharijnestraat 28 (1866), Bank van Leening, Spijkerstraat 185 (1869), Vijverlaan 73 (1910), Borgardijnstraat 3 (1921), Het ir. M.A. Brinkman-Visser gemaal, Gelderse Rooslaan 85 (1934), Hazelaarstraat 69 (1947), Johan de Wittlaan 268-2 (1950), Zilverschoonstraat 30 (1951), Eduard van Beinumlaan 24 (1961) en Keizershof 100 (1971).
Bijzonder is dat de Bank van Leening zelfs al om 11.00 uur open is en bij het Gemaal in Malburgen-West de koffie met allerlei lekkers klaar staat. 

Meer informatie www.museumwoningenarnhem.nl 


 

Meer berichten