Anneke Sondaal luistert naar Engelien Heinen (met hond Rosa) in het bos bij Mariëndaal. (foto: Marnix ten Brinke)
Anneke Sondaal luistert naar Engelien Heinen (met hond Rosa) in het bos bij Mariëndaal. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je bent in het bos nooit alleen'

OOSTERBEEK/ARNHEM - "Dit is een tijd van verandering, van stress en spanning voor veel mensen. Men is daar niet altijd gelukkig mee. Ik heb ontdekt dat buiten in de natuur schrijven verbindend en ontspannend werkt. Je krijgt een bepaalde mindset."

Door Marnix ten Brinke

Vorig jaar is Anneke Sondaal begonnen met haar workshop 'Schrijf je binnenste buiten'. "Ik ben als biografisch coach op de persoonlijke levensloop gericht. Daarnaast ben ik een echt natuurmens en ben ik graag buiten. Het leek mij leuk om dit te combineren met elkaar, iets creatiefs in de buitenlucht."
Ze ging met haar idee naar de theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal op de grens van Oosterbeek en Arnhem en vroeg of ze daar één keer per maand welkom was om een schrijfgroep te beginnen. "Daar werd heel positief op gereageerd. We beginnen altijd op deze plek met een schrijfopdracht, daarna verplaatsen we ons het nabijgelegen bos in."
Is het schrijven buiten nou echt zo anders dan binnen in huis? "Absoluut", vindt Anneke. "Buiten heb je de elementen om je heen. Je bent in het bos nooit alleen. Binnen ben je meer geïsoleerd, buiten gebeurt altijd wel wat. Het weer, de vogels of een man met hond die langskomt. Het opent je geest en zorgt voor verbinding met de natuur. Dat kan heel helend werken."
Engelien Heinen doet vanaf het begin al mee met de workshop. "Anneke heeft een keer een buurtworkshop gegeven in onze buurtboomgaard. Ik vond het meteen interessant, ook al ben ik zeker geen schrijver. Maar dat maakt helemaal niet uit. Het is ontzettend leuk om te doen. Je krijgt verschillende schrijfoefeningen. Soms zijn ze heel praktisch. Bijvoorbeeld het beschrijven van wat je vanochtend bent tegengekomen. Anneke werkt met de seizoenen en we krijgen altijd een seizoensgerelateerde oefening. Deze maand was dat het thema oogsten. Het fijne aan deze workshop is ook dat je helemaal zelf bepaalt wat je opschrijft. Je kunt niks fout doen. Soms delen we wat we hebben opgeschreven met de groep. Dat vond ik in het begin wel heel spannend. Soms krijg je ook positieve feedback uit de groep. Feedback die op briefjes worden geschreven en dat is heel fijn om te lezen."
In principe kan iedereen een keer meedoen. Je bent ook niet verplicht om meerdere keren mee te doen. "We doen dit elke eerste vrijdag van de maand", zegt Anneke. "Na drie keer ronden we een seizoen af. Ik ben ook begonnen met deze cursus bij kasteel Doorwerth. Daar is het elke eerste dinsdag van de maand." De workshop wordt gegeven van 10.00 tot 13.00 uur (bij kasteel Doorwerth van 10.30 tot 13.30 uur) en kost 25,00 euro per keer. Mensen die drie keer achter elkaar meedoen krijgen korting. De groep bestaat uit maximaal acht personen. Vanwege de vakantie is de eerst volgende bijeenkomst in Mariëndaal op vrijdag 14 september en bij kasteel Doorwerth op dinsdag 18 september. Aanmelden bij Anneke Sondaal kan via boekenpad@gmail.com. Meer informatie: www.boekenpad.nl

Meer berichten