6 Nijmeegse schonen
6 Nijmeegse schonen (Foto: Erlend Josephy)

ASM festival blijft niet helemaal droog

door Erlend Joséphy

Ondanks regen een groot succes

Wat zou de uit Krimpen aan de Lek afkomstige chefmachinist J.J. Prins wel niet gedacht hebben als hij zaterdag even mee had kunnen kijken? Prins was de oprichter en directeur van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij ASM) en overleed precies 100 jaar geleden. Waarschijnlijk zou hij zijn ogen hebben uitgekeken naar de duizenden bezoekers die tegen 14.00 uur op 'zijn' terrein arriveerden, met allemaal de intentie om er een dag van te maken om nooit te vergeten.

Arnhem - Je ziet ze al op de Nelson Mandelabrug in zuidelijke richting lopen, de honderden bezoekers van het ASM-festival in Arnhem. En ze moeten flink doorstappen ook, want het is nog een stevig eindje lopen en Blöf staat op het punt van optreden. Bovendien moeten ze extra opschieten, want vanuit het westen dreigt een donkere lucht die aangeeft dat we het jammer genoeg toch niet droog zullen houden.

Flinke rijen

Maar eenmaal op de Stadsblokkenweg aangekomen is het nog maar een klein stukje en aan de enorme hoeveelheid gestalde fietsen kun je zien dat je bij lange na niet de enige bezoeker bent. Het zal voor de fietsers dan ook niet meevallen om straks na afloop van het festival de fiets weer terug te vinden.
Dan komen de toegangspoorten in het zicht. Er staan flinke rijen voor, maar die lossen snel op. Bij de poort nog even door de beveiliging je rugzak laten controleren en je bent binnen, voorzien van een gratis verstrekte plastic poncho, naar smaak te verkrijgen in geel, blauw of rose. En net op dat moment breekt het Blöf-geweld los, hard, maar niet té hard, de backline is - evenals de geluidsinstallatie - perfect afgesteld. De zang van Pascal is duidelijk te verstaan, evenals zijn tussen de nummers door gemaakte opmerkingen "Applaus voor de zon" (toen de zon er even doorheen kwam), en "Nee, Ronny Flex is niet aanwezig."
Wat verder weg van de deinende en meezingende menigte zitten vijf jongedames, gehuld in de verstrekte poncho's, die kennelijk al de grootste lol hebben. Het zijn Sandra, Puck, Marie, Monique en Sofie uit Nijmegen. Of ze op de foto willen.
"Nee, liever niet", zegt Sandra, waarop direct een protest van de anderen volgt. "Sandra, doe niet zo flauw", waarop Sandra haar aanvankelijke bezwaren toch maar snel opgeeft en de anderen hun poncho uittrekken, want ze willen er natuurlijk zo leuk mogelijk op staan.
Sandra raakt nu wat meer op haar praatstoel. "We kennen elkaar al jaren. We hebben een loopclubje en we lopen iedere week." En Marie voegt daaraan toe dat ze vandaag jarig is, "Net 23 geworden", wat bij haar vriendinnen, die sowieso al in een jolige bui zijn, een hard gelach uitlokt. Ze voegt daaraan toe dat ene Andreas hun loopcoach is, "die ons flink hogerop heeft geholpen." Het gelach is nu niet meer te stoppen, wat doet vermoeden dat Andreas voor de dames de ideale ski-leraar lijkt te zijn.

Meer berichten