Zuster Rafaël en zuster Julian met op de achtergrond de Koningsakker, een toekomstige R.K. natuurbegraafplaats. (foto: Marnix ten Brinke)
Zuster Rafaël en zuster Julian met op de achtergrond de Koningsakker, een toekomstige R.K. natuurbegraafplaats. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Kloostermarkt op abdij Koningsoord

Op zaterdag 11 augustus vindt er voor het eerst een kloostermarkt plaats op Abdij Koningsoord. Daarnaast vinden er bijzondere ontwikkelingen plaats naast het terrein van de abdij.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Het klooster wordt bewoond door een cisterciënzer monastieke gemeenschap. De zusters worden trappistinnen genoemd. "Onze orde zit over de hele wereld", vertelt zuster Rafaël. "Een klooster in België organiseert al jaren een markt en al bijna net zo lang wordt er bij ons geopperd zoiets ook te doen, maar het kwam er steeds niet van. Op een gegeven moment dacht ik 'we kunnen er blijven over praten, maar misschien moeten we het gewoon een keer doen'. En zo ben ik begonnen."

Er zullen diverse kramen staan met ambachtelijke producten die veelal door de zusters zelf, of een ander klooster, gemaakt worden. "Het moet wel een beetje passen bij onze manier van leven, onze spiritualiteit. Biologische en vegetarische producten bijvoorbeeld." Naast etenswaren zoals jam, koekjes, honing en bonbons, dus ook huisgemaakte vegetarische hamburgers en zelfs is het mogelijk een glaasje trappistenbier te proeven. Ook zijn er allerlei boekjes verkrijgbaar uit de eigen boekbinderij. Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor kinderen, zoals papier scheppen en schrijven met een ganzenveer.

"We willen met deze markt ook wat laten zien van ons leven", aldus zuster Rafaël. "Het beeld dat mensen van ons hebben klopt niet altijd met de werkelijkheid. Natuurlijk is bidden en het gaan naar de kerkdiensten heel belangrijk voor ons, maar we doen meer. Iedereen is aan het werk om te voorzien in ons inkomen. Dat wordt niet door de kerk betaald, maar moeten we zelf regelen. We zijn heel druk, op onze eigen manier."

De kloostermarkt is geen open dag. Het is dus niet mogelijk om het hele klooster te kunnen bekijken. Wel wordt er in een zaal een film vertoond over de dagelijkse bezigheden van de zusters. "We hopen op deze manier een andere kant van onszelf te laten zien. We willen het graag laagdrempelig houden."

Een ander onderwerp waar de zusters druk mee zijn is het opzetten van een Rooms Katholieke natuurbegraafplaats op een oude akker die is aangekocht door de abdij. "Wij willen natuurlijk geen grootgrondbezitter zijn", legt zuster Julian uit. "Maar dit geeft ons de zekerheid van een stiltezone aan de westzijde van de abdij. Daarom hebben wij de grond gekocht, om de rust voor de toekomst te behouden. Het aankopen van deze grond ging ten koste van onze reserves en ook de sociale uitkeringen worden steeds lager. Daarom werd het nijpend om te bezien of wij met deze grond zouden kunnen zorgen voor extra inkomsten."

Al drie jaar zijn de zusters bezig om de R.K. natuurbegraafplaats Koningsakker van de grond te krijgen. Op dit moment wordt de bestemmingsplanprocedure bijna afgrond. "Wij hebben al een wachtlijst voor mensen die er een graf willen kopen. Wij hopen eind dit jaar open te kunnen gaan, maar in ieder geval begin 2019."
Het wordt een mooie, rustige plek, met een aantal gebouwen waar men eventueel een ceremonie kan houden of eventjes kan gaan zitten. Alles moet passen bij de abdij. En ondanks het feit dat het een R.K. begraafplaats is, zal iedereen te zijner tijd welkom zijn. Meer informatie via:

www.koningsakker.nl

Meer berichten