Nicole Binnendijk heeft dit jaar een Lachclub opgericht. Tijdens de maandelijkse sessies van een uur leer je te lachen zonder aanleiding. (foto: Marnix ten Brinke)
Nicole Binnendijk heeft dit jaar een Lachclub opgericht. Tijdens de maandelijkse sessies van een uur leer je te lachen zonder aanleiding. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Lachen zonder enige aanleiding

"Met elkaar lachen geeft verbinding. Het is heel makkelijk. Ik zeg altijd maar zo: trek je mondhoeken naar je oren en maak geluid dat je normaal ook maakt tijdens het lachen."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Sinds dit jaar is Nicole Binnendijk begonnen met een Lachclub. De lachclub volgt het principe van de lach yoga en heeft wereldwijd al veel gevolg gekregen. "Ik deed de opleiding Lachtherapie en toen ik in aanraking kwam met lach yoga dacht ik meteen 'dit is leuk, dit is gaaf'. Na de opleiding ben ik Lachclub Arnhem gestart."

Maar wat brengt een Lachclub nou precies? Lachen is echt gezond. Het verdiept je ademhaling, zorgt voor meer zuurstof en betere doorbloeding, het zorgt voor ontspanning en je gebruikt je spieren waardoor het een soort workout is. Daarnaast versterkt lachen je gelukshormonen en zorgt het voor minder stress. Je hartslag wordt tijdelijk hoger, maar ook stabieler."

Elke eerste zondag van de maand om 11.00 uur zit de Lachclub in het Gezondheidscentrum Parkstraat in het Spijkerkwartier. "Een lachsessie duurt een uur. Het is lachen zonder reden of aanleiding. Je hebt geen humor nodig om te kunnen lachen. Er worden spellen gedaan om deelnemers makkelijker te laten lachen. Iedereen is welkom. Jong, oud, man of vrouw. Je bent helemaal vrij in wat je wilt doen. Je hoeft niet per se te lachen als je dat niet wilt. Een traan zit soms dichtbij een lach." De groep bestaat uit maximaal 25 deelnemers. Een sessie kost 10,00 euro (studenten en mensen met een GelrePas betalen 5,00 euro) en je bent verder nergens aan gebonden. "Je wordt niet lid van een club. Je komt gewoon wanneer jij zin hebt. Ook als is het wel prettig wanneer je je van te voren even aanmeldt. Dat hoeft niet, maar vol is wel echt vol."

Tot nu toe krijgt ze positieve reacties van deelnemers aan de sessie. "Dan krijg ik te horen dat ze hun lichaam op een prettige manier voelen en ontspannen raken en dat dit gevoel soms wel dagen aanhoudt. Ik wil een plek creëren waar men zich goed voelt."

Toch wil Nicole benadrukken dat de Lachclub geen therapie is. "Het gaat om je lekker te voelen in een sociale omgeving. Voor therapie heb je individuele coaching nodig, dat kan ik ook geven. Je hoeft niet een heel open type te zijn om mee te kunnen doen. Er zijn ook mensen die moeite hebben met lachen en deel willen nemen of mensen die in het dagelijks leven juist al heel veel lachen. Laat het gewoon gebeuren. Ik merk wel dat het in een groep makkelijker is om mee te gaan. Je voelt je vrijer. Als je vaker komt wordt het makkelijker om te lachen en het maakt je leven luchtiger. Het vaker lachen leert je beter om te gaan met de moeilijke zaken van het leven."

De eerstevolgende Lachclub is op zondag 2 september. Op donderdag 9 augustus vanaf 13.00 uur geeft Nicole een workshop bij de Hobbit in Malburgen voor Stichting Vitale Verbindingen over je zelfbeeld veranderen met een lach. Deelname is gratis. Meer info over de Lachclub: www.happyinbalance.nl/lachclub-arnhem.

Meer berichten