De verwachte levensduur van dit akoestisch geoptimaliseerde asfalt is veel langer. (foto: Eugene van Londen)
De verwachte levensduur van dit akoestisch geoptimaliseerde asfalt is veel langer. (foto: Eugene van Londen) (Foto: Eugene van Londen)

'Dit nieuwe asfalt fietst een stuk fijner'

Het Facebookbericht van de Gemeente Arnhem, waarin stond dat de Utrechtseweg in het vorig weekend is voorzien van geluidsreducerend asfalt, wekte onze belangstelling. Zou dit asfalt echt geluidsreducerend zijn? En zo ja, scheelt dat veel?

door Erlend Joséphy

Arnhem - Hein den Hartog vertelt namens de gemeente: "Op de Utrechtseweg moest de bestaande asfaltlaag worden vervangen omdat het geluidsreducerend effect van dit asfalt intussen allang was verdwenen.

De gemeente had nu de keuze uit twee asfaltsoorten. Er zijn namelijk asfaltsoorten die specifiek zijn ontworpen om de geluidsreductie te optimaliseren en er zijn bestaande asfaltmengsels die geoptimaliseerd zijn om het geluid te beperken. Intussen groeien die twee soorten naar elkaar toe, en was het dus op de Utrechtseweg mogelijk om met een aangepast steenmastiekasfalt (SMA NL8 G+) dezelfde geluidsreductie te behalen als die daar in het verleden met het bestaande asfalt werd behaald. De verwachte levensduur van dit akoestisch geoptimaliseerde asfalt is echter veel langer en daarom zullen naar verwachting de bewoners dit als stiller ervaren."

Omdat wij de bewoners van de Utrechtseweg ook hun mening wilden vragen, belden we aan bij een woning in het midden van het nieuwe asfaltgebied. Een mevrouw die in de tuin van de zon genoot, deed open. "Nee, het is mij niet direct opgevallen dat er fluisterasfalt op de Utrechtseweg is aangebracht. Maar ik heb sowieso binnen niet zo'n last van verkeerslawaai en in de tuin hoor ik al helemaal niks. Tijdens het fietsen heb ik overigens wel gemerkt dat er nieuw asfalt ligt. Dat rijdt een stuk lekkerder!"

En een meneer die net uit zijn geparkeerde auto stapt, heeft wel gemerkt dat er nieuw asfalt ligt, maar ook hij hoort nauwelijks verschil. Wel heeft hij grote waardering voor de wegwerkers die de klus in het weekend en onder de brandende zon hebben geklaard.

Tenslotte liepen wij de weg verder naar beneden af en belandden we bij antiquair Hans Voorhuis. Die vertelde ons dat de bewoners wel een brief van de uitvoerder hadden gekregen dat er in het weekend een nieuwe asfaltlaag gelegd zou worden, maar daar stond niet in dat het geluidsreducerend asfalt zou zijn. Ook is hem niet opgevallen dat de weg stiller is geworden. Wel had hij gemerkt dat mensen uit de buurt de politie hadden gewaarschuwd omdat automobilisten tegen de richting in de Klingelbeekseweg inreden om zo gemakkelijker bij hun huis te komen.

De politie kwam, zag dat het slechts om enkele verkeersovertreders ging en overwon de neiging om processen-verbaal uit te schrijven: het ging uiteindelijk maar om twee dagen en "laten we het de bewoners maar niet al te moeilijk maken", was hun opvatting.
De bewoners hebben een verbeterend effect op het verkeerslawaai niet of nauwelijks gemerkt.

Per saldo lijkt het voordeel vooral te zijn dat het nieuwe asfalt langer meegaat, maar dat is ook wat waard.

Meer berichten