Joost Bos en Hans van den Brink (achter) bij het totaal gerenoveerde peuterbadje. (foto: Marnix ten Brinke)
Joost Bos en Hans van den Brink (achter) bij het totaal gerenoveerde peuterbadje. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Verkoeling op Bouwspeelplaats Thialf

Vijf jaar lang zat het peuterbad op de Bouwspeelplaats Thialf dicht. Maar nu, na een flinke renovatie, kan iedereen weer verkoeling zoeken tijdens deze warme zomer. "Het was een wens die we van veel bewoners en bezoekers van de bouwspeelplaats kregen", vertelt Joost Bos, bestuurslid bij de Stichting Bouwspeelplaats Thialf en Vrijstaat Thialf.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - "De zomers worden steeds warmer. Zo'n bad zorgt voor verkoeling. We hebben de afgelopen vijf jaar wel eens een sproeier gebruikt, maar zo'n zwembad is veel leuker. De renovatie is een samenwerking geweest van bewoners/ vrijwilligers van uit de wijk en Sportbedrijf Arnhem en Gemeente Arnhem."

Het peuterbad ziet er nog precies zo uit als toen het in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd aangelegd. "Het was toen onderdeel van een veel groter complex", vertelt Hans van den Brink van Sportbedrijf Arnhem. "Naast het peuterbad had je nog twee andere, diepere baden. Die baden liggen er nog steeds, vol gestort met zand. De bodem is ook grotendeels kapot gemaakt, dus je kunt deze baden niet zomaar weer in ere herstellen."

Dat is ook helemaal niet de bedoeling, want na sluiting van het zwemcomplex in de eerste helft van de jaren tachtig, is er sinds 1988 een succesvolle bouwspeelplaats ontwikkeld. En die ontwikkeling zet zich nog altijd door, want er zijn nog meer dan genoeg plannen voor de toekomst. "We zijn aan het kijken of er een skelterbaan kan komen", aldus Bos. "Dat willen we samen met de Provincie Gelderland doen." Van den Brink vult aan dat er na de zomer een bijzonder speeltoestel zou kunnen komen, maar wat dat is blijft voorlopig nog even een verrassing.
Het herstel van het peuterbad had ook flink wat voeten in de aarde. "De oude zwembadvloer ligt er nog onder", zegt Van den Brink. "Deze is geschuurd en daarna is een speciale deklaag aangebracht en vervolgens de coating. Ook is er een nieuw afsluitsysteem aangelegd, zodat het water in de bak blijft staan."

Onlangs heeft het sportveld een nieuwe laag asfalt gekregen en binnenkort volgt de coating in het blauw of het groen. Even verderop wordt een sloot wat ondieper gemaakt, vanwege de veiligheid. Dan komt er ook nog een nieuwe kabelbaan. "Dit is allemaal mogelijk dankzij de samenwerkingsverbanden die Sportbedrijf Arnhem aangaat. De Dullertsstichting is een belangrijke partner, net als de gemeente Arnhem natuurlijk, maar ook de Krajicek Foundation."

Thialf is niet alleen een speel en ontmoetingsplek voor buurtbewoners, ook scholen zijn er regelmatig te vinden. Net als speciale festivals zoals Spijkerrok. Een grote wens is om de Bouwspeelplaats ruimere openingstijden te geven. Nu is de speelplaats op zondag gesloten en dat is zonde. "Maar we zijn hiervoor afhankelijk van vrijwilligers om de boel in de gaten te houden qua veiligheid." Voor wie interesse heeft om vrijwilliger te worden kan contact opnemen met Frans Peters via frans.peters@sportbedrijfarnhem.nl.

Meer berichten