Thea Bongers, Sabina en Jos van Soest en Wilma Beijer naast  de sleuf met buizen die gegraven is voor de stadsverwarming. (foto: Marnix ten Brinke)
Thea Bongers, Sabina en Jos van Soest en Wilma Beijer naast de sleuf met buizen die gegraven is voor de stadsverwarming. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Kastelenflats worden duurzaam

"Er moet ook geschilderd worden", zegt Thea Bongers, bewoonster in één van de Kastelenflats aan de Groningensingel. "Maar er is toch gekozen voor duurzaamheid. Dat schilderen komt later wel een keer. Ik ben zelf heel erg voor al die duurzame maatregelen. We moeten het goede voorbeeld geven."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Er is een hoop aan de gang bij diverse flats aan de Groningensingel. Het dak staat straks boordevol met honderden zonnepanelen, er komt overal LED-verlichting en er is een grote sleuf gegraven vanaf winkelcentrum Kronenburg naar de flats toe om een leidingen voor stadswarmte aan te kunnen leggen. Maar er gaat nog veel meer gebeuren.
"We hebben sinds kort een nieuwe eigenaar", aldus bewoonster Wilma Beijer. "Er is ons ruim een half jaar geleden gevraagd om in te stemmen met allerlei duurzaamheidsmaatregelen. Tachtig procent was het daar mee eens. De beste vernieuwing vind ik dat we voortaan eigen thermostaatknoppen krijgen."
Op dit moment kun je de radiator alleen open of dicht zetten, maar verder niet bedienen hoe warm je het wil hebben in huis. Dat gaat veranderen, net als het watergebruik. "Het gebruik van water uit de kraan betaalt iedereen al zelf", zegt bewoner Jos van Soest die samen met zijn vrouw Sabina al jaren in een Kastelenflat woont.

"Maar het opwarmen van water wordt gezamenlijk betaald. Binnenkort betaalt ieder voor zich." Thea vindt dat prettig. "Dan hoef ik niet meer te betalen voor het feit dat mijn buurman vijf keer per week zijn bad laat vollopen.

Veel ouderen douchen maar twee tot drie keer per week. Op deze manier is het eerlijker vind ik."
Ondanks dat de flats al meer dan veertig jaar oud zijn, is het qua klimaatbeheersing volgens Jos van vertoeven. "Er is gebruik gemaakt van gewapend beton. Dat houdt de warmte goed tegen. Er is een vrij constante temperatuur binnen, ook in de winter."
Al die duurzaamheidsmaatregelen, betekent dat niet een enorme huurverhoging? "Er komt een kleine verhoging", zegt Wilma. "Maar uiteindelijk zijn we door deze maatregelen voordeliger uit, omdat je energierekening lager wordt."
De bewoners van de flats praten vooral over maatregelen die de eigenaar van de gebouwen in petto heeft, maar doen ze zelf ook actief mee aan de duurzaamheidsslag?

"Ik kook al op inductie", vertelt Thea. "Ik heb sowieso nooit op gas gekookt, want ik ben bang voor vuur. Inductie is even wennen, want alles wordt heel snel warm en de pannen die je hebt gebruikt voor gas werken niet meer op inductie, maar ik vind het ideaal." Ook het afval scheiden loopt heel voorspoedig.
"In het begin lopen sommige mensen misschien een beetje te mopperen", vindt Jos. "Veranderingen zijn voor sommige mensen moeilijk, zeker ouderen. Ze weten niet altijd wat al dat nieuwe inhoudt en zeggen dat het altijd al zo is geweest of het gaat te snel. We willen als Nederland misschien ook een beetje te vaak voorop lopen."
Thea en Wilma zijn het daar niet mee eens en zijn blij met de aandacht voor duurzaamheid. "Het is toch bespottelijk dat er nog steeds flats en huizen worden gebouw met een gasaansluiting?", vindt Wilma. "In 1975 hadden we de schillenboer in Arnhem. Toen deed ik al mee." Jos vult aan: "Het klopt wel wat iedereen altijd zegt; 'een beter milieu begint bij jezelf'."

Meer berichten