Documentaire Grofwild op de Veluwe

Omroep Gelderland zendt op 24 en 25 juli de documentaire Grofwild op de Veluwe in twee delen uit. De documentaire gaat over de vijf grootste wilde zoogdieren in Nederland; edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon.

Natuurfilmer Dick Bulten heeft voor de documentaire gedurende 3,5 jaar opnamen gemaakt van grofwild op diverse Veluwse locaties. Dit deed hij veelal in samenwerking met boswachter John ter Horst. We zien een kort overzicht van hun leefgebied waarna de jaarlijkse ontwikkelingen en het gedrag van de diersoorten de revue passeren.

Voor het behoud van een gezonde wildpopulatie zijn de eigenaren van de verschillende leefgebieden verantwoordelijk. Het grofwild heeft een beperkte ruimte om te leven, omdat een groot deel van het oppervlak gebruikt wordt voor landbouw, wonen, werken en recreatie. Jaarlijks vindt er afschot plaats om de natuurlijke draagkracht voor de leefgebieden op peil te houden. Dit wordt uitgevoerd door professionele faunabeheerders die zich aan strenge regels dienen te houden. Het welzijn van de dieren staat hierbij voorop. Dankzij dit beheer zorgt men ervoor dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten van deze prachtige dieren.

Meer berichten