De voorstelling Hellend Vlak van dansgroep Vloeistof in de piushaven in Tilburg.Foto: Joyce van Belkom
De voorstelling Hellend Vlak van dansgroep Vloeistof in de piushaven in Tilburg.Foto: Joyce van Belkom (Foto: Joyce van Belkom)

Krijg jij het al warmer? Dansgezelschap Vloeistof snijdt klimaatverandering aan

Arnhem - Op het dak van een onderwatergelopen huis in de Fonteinvijver (Sonbeek Park) zit een danser op een stoel een boek te lezen. Even later krijgt een van de andere dansers een kruimeldief aangereikt. Een absurdistische dansvoorstelling of een toekomstbeeld waar we aan moeten gaan wennen?

Op hun gebruikelijke herkenbare en toegankelijke wijze laten choreografen Anja Reinhardt en Yuri Bongers het publiek de eigen leefomgeving op een andere manier ervaren. Dit keer kiezen ze voor een scenario dat misschien wel sneller nadert dan we zouden willen.

Hellend Vlak

Met Hellend Vlak maakt Vloeistof een voorstelling over het vermogen van de mens om de consequenties van zijn leefstijl te ontkennen. Yuri en Anja zeggen hierover:

"Bijna iedereen is zich tegenwoordig in grote mate bewust van de klimaatcrisis. Er is veel aandacht voor, toch gebeurt er relatief weinig doorslaggevends. We leven we in een soort van ontkenning. Als je er bij stilstaat is dat best een gevaarlijk overlevingsmechanisme."

Hoe lang houden we het samen vol?

Vier dansers bewegen op een schuin dak, omgeven door water. Tijdens het maken van de voorstelling stelden Anja en Yuri hen verschillende vragen. Welk gedrag helpt de groep vol te houden? Wanneer mag je op de ander leunen en kan de verzwakte even meeliften op het geploeter van die ander? Wanneer worden de grenzen van de solidariteit overschreden?

Als toeschouwer wordt je betrokken bij de vier individuen in deze nijpende situatie. Je ziet een wankel, gezamenlijk evenwicht. Of iedereen tot het einde kan blijven?

Anja en Yuri: "Dansen op een schuin vlak is bijna onmogelijk. Dit gemis van 'grip hebben' is een spannend element waar de dansers op elk moment mee moeten dealen."

Over Vloeistof

Het makersduo Vloeistof, bestaande uit Yuri Bongers en Anja Reinhardt,  verkent nieuwe mogelijkheden om de toeschouwer actief bij de voorstelling te betrekken en de dans anders te beleven. Vloeistofs dans is onconventioneel en menselijk, soms sober, soms rauw, maar altijd eigenzinnig en met humor. De voorstellingen hebben een grote impact in binnen- en buitenland. Het werk was te zien in o.a. China, Zwitserland, Finland, Frankrijk, Duitsland, België en Canada.

Hellend Vlak in de Fonteinvijver

Sonsbeekfestival brengt Hellend Vlak naar Arnhem. Voorstellingen zijn te zien op 28 en 29 juli.  in de Fonteinvijver (links naast het Nederlands Watermuseum). Kaarten koop je via Facebook @Sonsbeekfestival.

Meer berichten