Ome Joop's Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland. (foto: Dick van der Eijk)
Ome Joop's Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland. (foto: Dick van der Eijk) (Foto: Dick van der Eijk)

Ome Joop's Tour neemt de trein

van de redactie

Nostalgische NS trein

De 68e editie van deze zomer is nu al uniek te noemen. Naast de fiets nemen de kinderen ook een stuk de trein. Kinderen die normaal niet op vakantie zouden gaan, beleven een evenement om nooit meer te vergeten.

arnhem - Via Arnhem, Ulft, Deventer, Hellendoorn, Hoogeveen komt het wielerpeloton op vrijdag 27 juli aan in Groningen.
Voor de eerste keer in de geschiedenis van de jeugdwielerronde doet Ome Joop's Tour de hoofdstad van de gelijknamige provincie aan. De zondag is in Ome Joop's Tour de rustdag, waar de organisatie sinds jaar en dag te gast is in De Efteling. Dat is ook in 2018 weer het geval. Alleen, vanuit Groningen naar Brabant op de fiets is zelfs voor deze helden iets teveel van het goede. Op zaterdag 28 juli vindt daarom een verplaatsing per trein plaats. En niet zomaar een trein: Ome Joop's Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze oude nostalgische NS trein -ook wel Mat'54 geheten- is sinds 1996 in het trotse bezit van Stichting Hondekop. Kortom, een unieke verplaatsing. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland en komt o.a. langs de stations van Assen, Zwolle, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Oss om te eindigen in Den Bosch, waarvandaan de 156 kinderen per fiets naar Loon op Zand vertrekken. In Arnhem zal de Hondekop gedurende ruim twintig minuten stilstaan op het Centraal Station. Anastasie Loembet, conductrice bij NS heeft er al zin in: "Deze kinderen krijgen hun eigen trein en ik weet zeker dat het heel gezellig zal worden." Erik de Zwart is voorzitter van Stichting Hondekop en doordrongen van het speciale karakter van juist deze reis: "De Hondekop heeft zijn eerste rit in 1960 gemaakt, Ome Joop's Tour beleefde zijn eerste editie in 1950. Hoe bijzonder is het dan dat deze twee stukken Nederlandse geschiedenis elkaar anno 2018 ontmoeten." De mensen van tv-studio Het Nieuwe Kader uit Arnhem zullen filmopnames van de treinreis maken.

Meer berichten