Documentaire over Indische muzikanten

Arnhem - Filmmaker Hetty Naaijkens Retel Helmrich heeft na haar vorige succesfilms Contractpensions en Buitenkampers wederom een succesvolle documentaire afgeleverd: "Klanken van Oorsprong". De aangrijpende, maar tevens swingende documentaire is deze zomer te zien in meer dan 60 bioscopen in heel Nederland. 
 

Klanken van Oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van diverse Nederlands-Indische artiesten die gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als "The Tielman Brothers" en "The Crazy Rockers" die Indo-rock speelden direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock 'n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe maar) en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.
 
De documentairefilm zit ook officieel in de race voor het Gouden Kalf van het Nederlands Film Festival. Eerder won Hetty Naaijkens - Retel Helmrich samen met haar broer (cameraman en regisseur) Leonard Retel Helmrich 4 kristallen filmprijzen, 3 hoofdprijzen op het IDFA Amsterdam en 2 hoofdprijzen op het prestigieuze Sundance filmfestival van acteur Robert Redford in Amerika. 
 
Klanken van Oorsprong is meerdere keren te zien in Focus Filmtheater Arnhem met op 15 juli om 16.00 een speciale filmvertoning met live-muziek van Remko Willems en een nagesprek met regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. 
Voor meer informatie: www.klankenvanoorsprong.nl

Meer berichten