affiche orgelserie Eusebius 2018
affiche orgelserie Eusebius 2018

Zomerserie orgelconcerten in de Eusebius van start

Arnhem - In de Eusebius te Arnhem begint woensdag 11 juli de jaarlijkse zomerserie orgelconcerten. Op achtereenvolgende woensdagen in juli en augustus zijn verschillende Nederlandse organisten te beluisteren. De concerten zijn vrij toegankelijk, aan bezoekers wordt een vrijwillige gift gevraagd. In de concertprogramma’s die gemaakt zijn is het Strumphlerorgel uit 1795 in alle kleuren te bewonderen. De orgelcommissie van de Eusebius geeft graag jong talent een kans. Zo zijn op 15 augustus de twee winnaars van het concours voor organisten onder de twintig jaar te horen.

Martien de Jong en Jos Maters zijn inmiddels net aan hun conservatoriumopleiding begonnen en proberen zich een plaats in het muziekleven te veroveren. Bob van de Linde opent de serie. Van de Linde is dit jaar afgestudeerd als organist, hij is tevens de stadsbeiaardier van Arnhem en is meestal vanaf de toren te horen; woensdag bespeelt hij het orgel. Ook oudgedienden als Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, geven acte de presence. Eind augustus speelt Vincent de Vries een Jan Zwart herdenking. Zwart was de eerste organist die elke week live op de radio te horen was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het Strumphlerorgel stond toen nog in Amsterdam. Na de oorlog bij de wederopbouw van de kerk is het orgel in Arnhem geplaatst.

Tijdens de concerten is er een selectie uit vijf eeuwen orgelmuziek te horen die liefhebbers van allerlei genres en stijlen zal bevallen. Buxtehude, Mendelssohn, Zwart, Messiaen en natuurlijk Bach, het zijn zomaar wat bekende namen uit de muziekgeschiedenis van componisten die muziek voor orgel componeerden. Op de site van de Eusebius en in de evenementenagenda is verdere informatie over spelers en concerten te vinden.

11 juli Bob van der Linden
18 juli Jos van der Kooy
25 juli  Elske ter Lindert
1 aug   Kirstin  Gramlich
8 aug   Marcus Bergink
15 aug  Martien de Vos en Jos  Maters
22 aug  Vincent de Vries ( ism Stichting Vox Humana)
29 aug  Wim Roelfsema  

Eusebius Arnhem
Woensdagen in juli en augustus
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: vrijwillige bijdrage
026 4435068
www.eusebius.nl

Meer berichten