Nieuwe ArtBorne projecten

Foto: Janneke Kornet

Arnhem - Voor de tiende keer op rij presenteert stichting Scarabee twee kunstprojecten langs de route van de Airborne Wandeltocht op de eerste zaterdag van september.

Een door de stichting benoemde jury heeft uit door meer dan 40 kunstenaars ingezonden voorstellen het schetsontwerp uitgekozen van de Utrechtse kunstenaar Janneke Kornet en van de Arnhemmer Carel Lanters. Deze twee projecten worden verder ontwikkeld langs de Brede Laan op de Hoge Oorsprong en langs de Dunolaan bij Heveadorp.

Sinds 2009 geeft Stichting Scarabee jaarlijks twee kunstenaars opdracht tot het maken van kunstprojecten ter gelegenheid van de grootste ééndaagse wandeltocht in Nederland.

Met deze ‘monumenten voor één dag’ wil Scarabee het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het beleven van de herwonnen vrijheid nieuwe impulsen geven en kunst voor een breed en groot publiek presenteren. Daarbij is de actieve wisselwerking tussen kunstproject en wandelaars een belangrijk uitgangspunt.

Janneke Kornet wil met haar project ‘Exiled.- Verjaagd’ aandacht besteden aan de mensen die door oorlogsgeweld in het verleden èn in het heden huis en haard hebben moeten verlaten. Zij vraagt hen om een foto van het desbetreffende huis of maakt een tekening naar aanleiding van een beschrijving van het huis. Daarnaast zoekt ze informatie in historische bronnen. De kunstenaar vertaalt deze gegevens in een serie vlaggen die tijdens de wandeltocht worden meegedragen.

Hiervoor doet zij een speciale oproep aan mensen die vroeger of recent hun huis hebben moeten verlaten door oorlogsgeweld.

Carel Lanters wil met zijn project ‘In Vrede Geslagen’ wijzen op het feit dat er geen oorlog of gevechten plaats kunnen vinden zonder dat daarvoor geld wordt uitgetrokken. Door middel van een aantal ‘muntmachines’ wil hij dat geld bij voorbaat onbruikbaar maken voor dit soort doelen. Hij vormt ze om tot herdenkingsmunten die slechts emotionele waarde hebben.

Hiervoor doet hij een oproep om tevoren stuivers in te zamelen.

In totaal heeft Scarabee vanaf 2009 tot nu in het kader van ArtBorne twintig hedendaagse kunstprojecten georganiseerd. Later dit jaar verschijnt een publicatie waarin de stichting terugkijkt op het tienjarig bestaan van het ArtBorne project. Daarin zijn onder andere afbeeldingen en beschrijvingen opgenomen van deze ‘Monumenten voor één Dag’.

Meer berichten