Provincie Gelderland gaat spijkerbroeken hergebruiken

Arnhem - Doet u mee met de spijkerbroekactie? Samen met gemeente Overbetuwe zamelt provincie Gelderland oude spijkerbroeken in om als isolatiemateriaal te gebruiken voor de nieuwe aanbouw van het gemeentehuis in Elst. Vandaag leverden gedeputeerde Michiel Scheffer en leden van Provinciale Staten hun gebruikte spijkerbroek hiervoor in. Vanmiddag debatteert de Statencommissie Economie, Energie en Milieu over de circulaire economie in Gelderland.

Werk maken van afval
Gedeputeerde Michiel Scheffer: 'Op de binnenplaats van het provinciehuis in Arnhem staat een denimblauwe kledingcontainer speciaal voor de inzameling van spijkergoed. Iedereen die samen met ons werk wil maken van afval in Gelderland kan daar zijn gebruikte spijkerbroeken inleveren. Spijkerrokken zijn natuurlijk ook zeer welkom!

Spijkerbroeken hergebruiken
Provincie Gelderland maakt werk van de economie van de toekomst. Een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. Michiel Scheffer pleitte vorig jaar al voor de invoering van statiegeld op spijkerbroeken omdat die een uitstekende grondstof zijn voor bouwmaterialen: 'Per jaar gaan er 20 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar 3 miljoen broeken worden hergebruikt. De rest wordt afval. Door spijkerbroeken te gebruiken als isolatiemateriaal maken we werk van een groene economie in Gelderland. Goed voor het milieu. Goed voor de portemonnee!'

Laagdrempelige stap naar duurzaamheid
Ook de leden van Provinciale Staten zijn enthousiast over de inzameling. Daisy Vliegenthart (CDA): 'Deze spijkerbroekenactie laat zien hoe je circulaire economie op een laagdrempelige manier bij de mensen brengt. Iedereen kan daar zijn steentje (of broek) aan bijdragen'. Paul Kusters (SP): 'Ik heb vandaag een tweedehands spijkerbroek meegenomen, dus deze krijgt vandaag een derde leven. Helemaal circulair is het nog niet, maar een goede stap op weg naar duurzaamheid is deze actie zeker.'

Gelderse Circulaire Estafette
In januari 2018 is de provincie gestart met de Gelderse Circulaire Estafette om de mooiste circulaire projecten in Gelderland in de spotlights te zetten. Michiel Scheffer: 'Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan de circulaire economie. Toch is het voor veel anderen nog een zeer abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven om anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of te ondernemen.' Na Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem en Arnhem is Overbetuwe de zesde gemeente die het circulaire estafettestokje overneemt.

Meer berichten