Deze literaire talkshow wordt geleid door schrijver en theatermaker Corinne Heyrman.
Deze literaire talkshow wordt geleid door schrijver en theatermaker Corinne Heyrman. (Foto: Gaby Jongenelen Fotografie)

Literaire talkshow over de maker en de maatschappij

Schrijver Raoul de Jong, beeldend kunstenaar Lino Hellings en aanstormend talent woordkunst Yelena Schmitz zijn op donderdag 7 juni te gast tijdens de Wintertuinsessie in WALTER Books in Arnhem.

Deze literaire talkshow wordt geleid door schrijver en theatermaker Corinne Heyrman en gaat over de maker en de maatschappij. Hoe werken makers met de maatschappij samen? Gaat engagement hier vanzelfsprekend mee gepaard? Hoe beïnvloeden de maker en zijn omgeving elkaar? In deze Wintertuinsessie kijken we naar het ommetje van de maker. Toegang is gratis. De Wintertuinsessies is een reeks programma's waarin jonge schrijvers de kans krijgen om hun eigen avond samen te stellen en te hosten.

De maker en de maatschappij
De maker en de maatschappij staan in het stereotiepe beeld los van elkaar. De schrijver zit alleen op een zolderkamer, de kunstenaar in zijn atelier, de theatermaker in een zwarte zaal. De werkelijkheid is vaak anders. De maker loopt een blokje om en wordt beïnvloed door alles wat hij ziet, hoort en proeft. Hij laat zich leiden door de straten, de richtingaanwijzers, de geuren op de markten, de gesprekken op de terrassen, de mensen die hij ontmoet. Marianne Van Kerkhoven zegt hierover: 'Rond het theater ligt de stad en voorbij de stad de wereld, zo ver we kunnen kijken, en zelfs de lucht en de sterren. De compartimenten tussen deze cirkels zijn van huid gemaakt: ze zijn poreus, ze ademen'.

Over de gasten
Raoul de Jong is schrijver, columnist, programmamaker en danser die midden in de samenleving staat. In zijn columns voor NRC gaat hij samen met fotograaf Peter de Krom op zoek naar hoe mensen de sleur doorbreken. In zijn boek De grootsheid van het Al schrijft hij over zijn voettocht van Rotterdam naar Marseille. In deze reis zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route, draait om rondkijken en ontmoeten. De Jong probeert al schrijvend de wereld romantisch te maken.

Beeldend kunstenaar Lino Hellings is oprichter van PAPA (Participating Artists Press Agency), een alternatief persagentschap voor kunstenaars. Zij organiseert projecten waarbij kunstenaars de mogelijkheid krijgen om nieuws te creëren door beelden te verzamelen met hun camera. Op deze manier brengen lokale fotografen de wereld in kaart door subjectieve observaties te delen. Fotojournalist Hans Aarsman noemde het boek The Making of Papa een 'revolutie op het gebied van fotojournalistiek'.

Yelena Schmitz studeert Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft en maakt radiodocumentaires. Vorig jaar won ze de Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerwerk van een Nederlandstalige schrijfopleiding. Ook won ze de Korte Golf Radioprijs 2017. Met Heiba Targhi Bakkali en Romanee Rodriguez werkte ze voor De Correspondent aan een podcast over dementie.

Wintertuinsessie: de maker en de maatschappij
Datum: donderdag 7 juni
Locatie: Walter Books, Arnhem
Deur open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: Gratis, reserveren verplicht via https://bit.ly/2rGuyM1
Facebookevent: https://bit.ly/2wDaT4u
Meer informatie: https://denieuweoost.nl/event/wintertuinsessie/
 


 

Meer berichten