Rocco Ostermann op de plek thuis waar hij zijn muziek maakt en zijn verhalen schrijft. (foto: Marnix ten Brinke)
Rocco Ostermann op de plek thuis waar hij zijn muziek maakt en zijn verhalen schrijft. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Rocco Ostermann is 'Buitenstaander'

Hoe voelt dat nou, zo'n eerste boek? "Ik voel bij mijzelf toch wel een soort opwinding", zegt Rocco Ostermann. "Een soort lichte verliefdheidskriebel. Ik vind het toch wel bijzonder dat het er is."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Rocco, muzikant in diverse bands en organisator van events zoals Donnerwetter Day, komt binnenkort met zijn eerste boek 'De Buitenstaander'. "Eigenlijk schrijf ik mijn hele leven al. Dat begon met opstellen en reisverhalen. Vroeger, als puber, schreef ik de avonturen op van onze vriendengroep. Bijvoorbeeld wanneer we naar de discotheek in Lintelo gingen. Daar maakte ik verslagen van."

Veel van zijn verhalen werden op Facebook gezet, maar een echt boekwerk werd er tot nu toe niet van gemaakt. "Veel mensen vonden dat ik de verhalen moest gaan bundelen. Ik heb er wel driehonderd geschreven en in 'De Buitenstaander' staan er nu 65. Eigenlijk vond de uitgever alle verhalen die ik had opgestuurd wel goed. Dus dat ging vrij makkelijk."

Het boek staat vol met korte verhalen, observaties van wat hij in het dagelijks meemaakt. "De verhalen zijn meestal wel grappig. Ik hoop dat lezers er goede zin van krijgen. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat er van alles gebeurt om je heen. Dat zijn de mooie dingen van het leven, maar soms ook minder mooie dingen."

Op de achterflap van het boek worden de verhalen als 'waargebeurde fictie' beschreven. Helemaal autobiografisch is het niet, maar overal zit toch wel een kern van waarheid in. Zo komt het hilarische bezoek van Guus Hiddink bij zijn ouders thuis ter sprake. "Ik kon profvoetballer bij De Graafschap worden, maar dat ging mis. En ja, wat moet je dan? Ik was een beetje een rebel en zoekende. Na een aantal mislukkingen verdiepte ik mij in de literatuur en ik speelde gitaar. Daar ben ik uiteindelijk mee verder gegaan. Voor het eerst leek het alsof ik iets gevonden had wat ik echt wilde."

De in Dinxperlo geboren Achterhoeker heeft altijd wel een connectie met Arnhem gehad. "Nederland denkt in streken, maar het is allemaal zo klein. Het is eigenlijk een beetje absurd. Je bent zo van de ene naar de andere kant. Ik kom nog wel in Dinxperlo, maar heb veel connecties en vrienden in Arnhem. Soms, als ik in een melancholische bui ben dan denk ik er wel eens over na om terug naar mijn geboortedorp te gaan. Ik wil er sowieso nog een keertje binnenrijden op een paard als Sinterklaas, maar dan niet in de zomer. Dan denken ze meteen 'daar heb je hem weer'. Dinxperlo is voor mij een groot emotioneel openluchtmuseum, met plekken waar je voor het eerst knikkerde. Dat soort dingen."

Hij is een opvallende verschijning, men noemt hem een 'grote bonte vogel' en dat heeft z'n voor- en nadelen. "Mensen vormen al gauw een mening over je. Ik zelf zeg altijd: Om het werkelijk goed te zien, moet je er soms ook naast kijken."

Zo'n eerste boek smaakt natuurlijk naar meer, maar daar is Rocco op dit moment niet mee bezig. "Ik wil niet te hard van stapel lopen. Ik heb nog genoeg verhalen in mij. Op dit moment ben ik bezig met een kinderboek, maar eerst dit maar eens."

Meer berichten