Ga mee op reis in de Nationale Romeinenweek!

De meivakantie staat weer in het teken van de Romeinen! Van 28 april tot en met 6 mei 2018 staat in het hele land de Romeinse geschiedenis centraal en worden vele tientallen activiteiten georganiseerd, van Groningen tot Middelburg en van Amsterdam tot Maastricht. Ook in Gelderland kunnen jong en oud op een creatieve manier kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Wat is er te doen in Gelderland?
De opening van de Romeinenweek vindt dit jaar plaats in Museum het Valkhof in Nijmegen. Speciaal voor de Nacht van de Romeinen is er in het donker vanalles te beleven! In Bemmel toont Rijkswaterstaat speciaal voor de Romeinenweek unieke vondsten uit het project ViA15 aan het publiek. Stap in de voetsporen van de Romeinen mét een speciaalbiertje bij de hand bij de Romeinse Bierveldtochten in Nijmegen en Arnhem. Op de fiets kun je de Limes beleven met de Europafietsers of Park Lingezegen verkennen. Bezoek de Romeinse Wachttoren op Camping de Linie of loop een van de diverse (kinder)wandeltochten. Ontdek het Romeinse verleden met een rondleiding door de Bastei of Tempel Kerk Museum Elst of bij de lezing van BTV Elderveld. Ga als Romein op ontdekkingstocht door het Oude Midden Oosten in Museumpark Oriëntalis, leer schrijven als een Romein bij de Archeohotspot in Erfgoedcentrum Rozet of ga naar de speciale Romeinenmiddag voor kinderen van Museum Kasteel Wijchen of Museum de Casteelse Poort. Buiten deze activiteiten is er nog veel meer te beleven in het land. Het volledige overzicht aan activiteiten staat hier online.

De Romeinen zaten niet stil!
Het thema van deze Romeinenweek is 'Mobiliteit'. De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen bracht vier eeuwen van rust en stabiliteit. Met als gevolg volop beweging langs en over de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad. Om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor mensen van allerlei soort. Bovendien was er niet alleen fysiek veel in beweging. Sommige provincialen wisten het ver te schoppen en heel wat rijkdom te vergaren.

Over de Nationale Romeinenweek
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zet RomeinenNU deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Dit jaar organiseert RomeinenNU ism eet!verleden bovendien de kookwedstrijd 'Nederland kookt Romeins'. En op zaterdag 28 april start de Nationale Romeinenweek onder meer met een feestelijk programma en een bacchanaal tijdens de 'Nacht van de Romeinen' in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Informatie over de vele evenementen tijdens de Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

De Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nederlandse Limessamenwerking (samenwerkingsverband van provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Meer berichten