Programmeren of kinderspel?

Arnhem - Gaan ICT en jonge kinderen wel samen? De meningen lopen ver uiteen over dit onderwerp. Terecht, zou ik zeggen. Hoe meer we hierover discussiëren, liefst met felle voor- en tegenstanders, hoe beter we in staat zullen zijn hierin een goede balans te vinden.

Worden kinderen gelukkiger en gezonder van beeldschermen en virtuele werelden waarin ze fictie en werkelijkheid niet meer van elkaar kunnen onderscheiden? Welke gevaren schuilen er in als ze zich als onzeker kind terugtrekken uit het echte leven en zich als held manifesteren in al dan niet gewelddadige games? Slaan we de plank in het onderwijs niet volledig mis als we niet meer aansluiten bij de dagelijkse belevingswereld van kinderen - waarin ICT net zo gewoon is als de telefoon waar kleuters 25 jaar geleden hun rollenspel mee speelden in de huishoek?

Op de Monchyschool zoeken we tussen deze uitersten naar de kansen die er liggen in de moderne technologie, zonder het samen spelen, bewegen en ontdekken van kinderen uit het oog te verliezen. Wakend voor het ogenschijnlijke maar armetierige succes om kinderen tot verlengstuk van het toetsenbord te laten verworden. Dat nooit!

Op de foto ziet u kinderen uit groep 3 die de Beebot-kever eenvoudig programmeren. Door enkele stappen vooruit te denken laten de leerlingen het speelgoeddiertje voortbewegen over het erf van een boerderij, afgebeeld op een kleed, waar ze achtereenvolgens wortelen, aardappelen en sla halen uit de moestuin. Voorovergebogen en druk redenerend met elkaar, wijzend, tellend, lachend en met gespannen blik volgen ze de stappen die het diertje licht zoemend zet. Twee stappen vooruit, draai naar rechts, één opzij, .... Programmeren, rekenen, ruimtelijke oriëntatie, sociale vaardigheden, creativiteit en heel veel taal worden door de kinderen ingezet.

Als ze thuiskomen en hun ouders vragen wat ze vandaag hebben geleerd op school, zullen ze waarschijnlijk zeggen: “Niks! Maar... we hebben op de boerderij gespeeld met de Beebot”. Mooi toch?

Meer berichten