Crone maakte voor zijn boek zelf ook foto's, met zijn telefoon. Hier bij café CASPAR. (foto: Jesse Reith)
Crone maakte voor zijn boek zelf ook foto's, met zijn telefoon. Hier bij café CASPAR. (foto: Jesse Reith) (Foto: Jesse Reith)

Crone: 'Arnhem wordt steeds mooier'

Op zaterdag 14 april verschijnt een boek over het naoorlogse Arnhem: 'Arnhem gezien door Crone.' De Arnhemse schrijver Kees Crone neemt de lezer mee naar plekken en gebouwen die het gezicht van de stad vroeger – en vaak nog steeds – bepalen. 'Arnhem wordt steeds mooier.'

Door Jesse Reith

Arnhem - Arnhem verandert continu, maar niet iedereen staat stil bij die veranderingen. Kees Crone, schrijver en inwoner van de stad, doet dat wel. Hij stelde een bundel samen van verhalen over markante plaatsen in de stad, met beelden erbij van 1945 of later.

De verhalen verschenen eerder op de Arnhemse nieuwswebsite Arnhem-Direct en werden daar goed ontvangen. Crone maakte een selectie van de ruim honderd verhalen door naar de 'likes' op Facebook te kijken.

Crone schreef voorheen vooral verhalen over de periode vóór de Tweede Wereldoorlog. "Maar daar zijn er al zo veel van. Een jaar geleden maakte ik een scheidslijn: ik ben in 1949 geboren en ben gaan kijken wat er sinds die tijd is gebeurd." De voorbeelden zijn er in overvloed: denk aan de Blauwe Golven, het Gele Rijdersplein, het nieuwe station of café CASPAR. "Op de plek van CASPAR stonden eerst verwaarloosde huizen. De bulldozer is erover heen gegaan en nu staat er dit prachtige pand." De veranderingen fascineren hem. "Arnhem wordt steeds mooier."

Thuis zocht Crone in het Gelders Archief naar oude foto's van de stad. Voor de bijbehorende teksten kon hij veel vertrouwen op zijn eigen kennis, Crone woont immers al zijn hele leven in Arnhem. "Ik ben 69 jaar. Veel zit hier: in mijn koppie", glundert hij.

Tijdens het maken van het boek veranderde zijn kijk op de stad. "Mensen halen soms hun neus op als ze denken aan Arnhem-Zuid." Maar rondrijdend op de fiets door de nieuwe stadsdelen verdwenen ook zijn vooroordelen. "Kijk naar Schuytgraaf: daar staan prachtige kavels, soms als postzegels op een kaart geplakt: vrijstaand, maar dicht op elkaar."

Samen met uitgever Theo Beneder van boekhandel Hijman Ongerijmd riep hij de hulp in van twintig Arnhemse bedrijven om de totstandkoming van het boek te financieren. Het resultaat: advertenties en naamsvermeldingen in het boek. Dat was vroeger, voor de oorlog, heel gebruikelijk.

Het boek vormt allerminst de afsluiting van Crone's schrijfcarrière. "Als je stilzit, ga je dood", verklaart hij nuchter. Zijn vingers jeuken alweer om te gaan schrijven. "Ik zoek een volgende intellectuele uitdaging. Misschien ga ik schrijven over de Arnhemse kunst."

Het boek wordt 14 april om 11.00 uur bij boekhandel Hijman Ongerijmd gepresenteerd. Aanmelden is niet nodig. 'Arnhem gezien door Crone' is vanaf dan te koop voor 15 euro.

Meer berichten