Een presentatie van de Oostenrijkse student over haar afkomst en cultuur van Oostenrijk.
Een presentatie van de Oostenrijkse student over haar afkomst en cultuur van Oostenrijk.

Kinderen leren van internationale stagiaires

In groep 7 van de Jozefschool in Elden bij Arnhem zijn voor de tweede maal dit schooljaar internationale stagiaires die een stageperiode komen meedraaien in de groep. Volgens Wilko Visser, leerkracht op de Jozefschool, is dit een fantastische manier om meer te leren kennen van andere culturen. Deze keer lopen juf Britta Haider uit Oostenrijk en juf Penny Barkia uit Griekenland minimaal 5 weken stage.

In het najaar liep ook al juf Ramanda uit Zwitserland stage in dezelfde groep. In het kader van een uitwisselingsproject met lerarenopleidingen in diverse andere landen organiseert de HAN Nijmegen deze uitwisseling. En de leerlingen van groep 7 doet hier graag aan mee. Zo draaien , ondanks de taalbarriere, de juffen volop mee in het lesgebeuren. Leerlingen zijn daardoor veel meer gedwongen om zich in de Engelse taal zich te uiten. “En dat legt zeker geen windeieren” aldus Visser, die duidelijk heeft gemerkt dat in de eerste stage periode de leerlingen het nog heel eng vonden om zich in het Engels te uiten, maar dat ze nu al hele (weliswaar nog eenvoudige) conversaties aangaan met juf Britta en juf Penny. Bovendien nemen de Griekse en Oostenrijkse (en destijds ook de Zwitserse juf) juffen de leerlingen mee in hun cultuur. Zo werden destijds Zwitserse dansen aangeleerd, en hebben ze deze week hun naam in het Grieks leren schrijven en Duitse uitdrukkingen aan Nederlandse woorden gekoppeld. Ook weten ze nu wat een Tiroler dans is en ook een Griekse sirtaki.

De komende weken gaan de leerlingen nog veel meer doen. Zo gaan juf Britta en juf Penny komende week in het kader van actief burgerschap samen met de juffen praten over kinderrechten in de verschillende landen of het “plastic soep” in de oceanen. Voor meester Wilko is het helder: dit is zeker een verrijking voor het onderwijs in onze groep 7. Ik ga er graag mee door als de kans zich weer voordoet.

De leerlingen verheugen zich nu alweer op de volgende maandag en dinsdag als de juffen weer komen.

Meer berichten