Ton Janssen staat tegenover zijn zoon Ton Janssen in de gymzaal aan de Kluizeweg in Alteveer-Cranevelt. Elke dinsdag en zaterdag wordt er geoefend. (foto: Marnix ten Brinke)
Ton Janssen staat tegenover zijn zoon Ton Janssen in de gymzaal aan de Kluizeweg in Alteveer-Cranevelt. Elke dinsdag en zaterdag wordt er geoefend. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

'We buigen soms meer dan we slaan'

"Toen ik 25 jaar was wilde ik al kendo gaan beoefenen, maar dat kon toen niet en daarom ben maar karate gaan doen", vertelt Ton Janssen. "In 1991 zag ik een advertentie van de vereniging waar ik nu trainer coach ben: Kendo Kai Higashi. Ik ben dus op mijn 45ste begonnen met deze sport. Nu ben ik bijna 72, maar je kunt er wel mee door tot ver in je tachtigste."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Kendo is een moderne vechtkunst, komend uit Japan. Het is onderdeel van de diverse budosporten aldaar. In het land van herkomst zijn er maar liefst vijf miljoen mensen die kendo beoefenen. In Nederland ligt dat aantal wat lager: zo'n driehonderd.

"In Gelderland zijn wij de enige Kendo vereniging", aldus Ton. "Tot 2005 hadden we ook jeugd en deden we internationale wedstrijden met hen. Dat was leuk om te doen. Maar kinderen worden ouder en nu hebben we alleen nog (jong)volwassenen."
Wat hemzelf het meeste aansprak aan kendo was de etiquette. "Die is bij deze sport nog niet verwaterd, zoals bij judo bijvoorbeeld. Tijdens wedstrijden mag je geen woord zeggen. Als je een punt haalt, mag je dat niet laten merken. Dat is uit respect naar de tegenstander. We buigen soms meer dan we slaan."

Voor kendo is je houding heel belangrijk. "Je moet op een bepaalde manier op je voeten staan, zodat je je kuiten minder belast. Vroeger werd er met echte zwaarden gevochten, tegenwoordig is het zwaard gemaakt van bamboe. Bij kendo moet je drie stappen tegelijkertijd zetten: je voeten, de slag en de schreeuw."

Is door al dat slaan de sport nou gevaarlijk? "Nee, helemaal niet", vindt Ton. "Ik doe het nou bijna dertig jaar en heb nog nooit een blessure gehad. Je draagt beschermende kleding en een soort helm. Voordat je wedstrijden gaat doen leer je ook goed hoe en waar je moet slaan. Het gaat ook niet zozeer om het slaan, meer om het trainen van lichaam en geest."

Ton is Vierde Dan, dat is een Japanse graad. In principe loopt deze door tot tien, maar tegenwoordig kun je niet verder komen dan acht. Zijn zoon, met precies dezelfde naam, is ook enthousiast geraakt over kendo. "Ik zat eerst op judo", vertelt hij. "Maar daar moest je te lang op je knieën zitten. Ik wilde wat actievers. Toen ik zes was ben ik begonnen." Hij heeft geen Dan-graad. "Daar doe ik het niet voor. Voor mij is het meer recreatief."
Kendo is een sport voor jong en oud, man of vrouw. "Het is in het begin voor sommigen best even spannend", aldus vader Ton. "Er kan angst zijn om te slaan of om geslagen te worden. Bij ons krijg je eerst tien beginnerslessen van negentig minuten, met daarin veel uitleg. Je bent nooit te oud om te leren. Ook ik leer nog steeds bij."

Hij hoopt dat er weer jeugd bij de vereniging komt. "Het belangrijkste is dat je minstens één keer in de week tijd maakt voor kendo. Of er nou een verjaardag was of iets anders, ik was er elke dinsdag."
Wie meer wil weten over de sport of een keer wil kennismaken kan terecht op www.kendokaihigashi.nl. Er wordt elke dinsdag en zaterdag geoefend in de gymzaal aan de Kluizeweg 189 in Alteveer-Cranevelt. Naast kendo zijn er nog andere sporten bij de vereniging mogelijk: laido, Jodo en Katori.

Meer berichten