Foto: Marnix ten Brinke

Rudi Rikken is benoemd tot Ridder

"Ik was totaal ontredderd en heb echt helemaal niks in de gaten gehad. Ineens zag ik mijn familie binnenkomen en oud-collega's, zoals oud-burgemeester Pauline Krikke van Arnhem. Toen ik burgemeester Ahmed Marcouch zag met ambtsketting begon er een belletje te rinkelen."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Rudi Rikken is onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Dit is toch wel heel bijzonder", stelt hij. "Eerder heb ik al eens een zilveren stadspenning gekregen en twee Arnhemse Meisjes, maar benoemd worden tot ridder, dat word je niet zomaar."

Het gebeurde tijdens zijn laatste bijeenkomst bij de Familieraad van Pro Persona. "Ik heb dat zeventien jaar gedaan en ik vond het tijd dat iemand anders het stokje van mij als voorzitter overnam. Je moet geen karikatuur van jezelf worden. Je moet een keer stoppen. Tijdens de bijeenkomst wilde de directeur het ineens van mij overnemen en zei dat ik even moest gaan zitten. Nou, toen begon het."

De reden dat Rikken zich voor Pro Persona heeft ingezet, was oorspronkelijk een persoonlijke. "Mijn broer werd daar 28 jaar lang klinisch behandeld. Het was een hele andere tijd in de GGZ. Familie werd niet of nauwelijks betrokken bij de behandeling. Je voelde je er vaak niet welkom. Toen ik met pensioen ging, zo rond mijn zestigste, besloot ik om mij te gaan inzetten voor de Familieraad, met als belangrijkste speerpunt om familie wel te betrekken bij de behandeling."

Dat ging niet altijd zonder slag of stoot, maar langzaamaan is er wel het één en ander in het wereldje veranderd. "Het is al een heel stuk beter, wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld tien jaar geleden. We zijn er nog niet. Ik hoop dat het bij steeds meer instellingen normaal wordt om de familie te betrekken bij een behandeling en om ze welkom te laten voelen wanneer ze een familielid komen bezoeken."

Nu hij stopt als voorzitter van de Familieraad, betekent dat zeker geen plek achter de geraniums voor Rikken. "Er zijn nog acht klussen waar ik mij mee bezighoud. Ik ben lid van de raad van toezicht van Zorgbelang Gelderland/Utrecht, voorzitter van de geschillencommissie van tien woningcorporaties, voorzitter van de landelijke stichting Familievertrouwenspersoon en ga zo maar door." Na meer dan veertig jaar werken in het onderwijs en belangrijke functies in de politiek (waaronder het fractievoorzitterschap van de lokale PvdA) is er voor hem nog genoeg te doen.

Zal hij nu vaak te zien zijn met het lintje of het bijbehorende speldje? "Nee hoor, er zitten allerlei voorschriften aan vast voor hoe en wanneer je het mag dragen. Het ligt nu boven in de kast. Dan kan ik er af en toe eens naar kijken."

Meer berichten