Met deze koffers reisde Mirjam van Amsterdam naar Arnhem en hoopte ze haar ziekmakende omgeving achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen. (foto: Chantal Bolleman)
Met deze koffers reisde Mirjam van Amsterdam naar Arnhem en hoopte ze haar ziekmakende omgeving achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen. (foto: Chantal Bolleman) (Foto: Chantal Bolleman)

Mirjam: 'Na dertig jaar is het gelukt!'

Ik dacht op mijn 35ste dat ik de boot had gemist, dat ik nooit theater zou gaan maken", vertelt GGZ-ervaringsdeskundige Mirjam Giphart. Dat bleek niet het geval en zo maakte ze op haar zestigste de theatervoorstelling: 'Herstellen doe je niet alleen', gebaseerd op haar eigen turbulente leven. Samen met haar koffers, die een belangrijke rol in haar leven speelden, reist ze van theater naar theater en speelt ze op 25 maart in haar thuisstad Arnhem.

Door Chantal Bolleman

ARNHEM - "Ik zou het liefste van de daken willen schreeuwen dat het na ruim dertig jaar toch is gelukt en dat maakt mij ontzettend blij", zegt ze. Met eigenlijk geen theaterervaring sloot Giphart zich aan bij theatergroep De Firma Zorgbehang. "Zij maken theater waarbij eigen ervaringen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg een bron van inspiratie zijn. Zij willen met hun voorstellingen de beeldvorming rondom psychiatrie positief beïnvloeden."

Dit was de plek waar ze haar acteertalent ontwikkelde en werd aangespoord om een voorstelling te maken over haar eigen leven. "In Nederland krijgen heel veel mensen direct, maar ook indirect bijvoorbeeld met een familielid te maken met een psychische aandoening. Ook ik heb jarenlang geworsteld met een depressie, pech en onzekerheden, maar ook met geluk. Echter, het beeld dat vaak geschetst wordt over iemand met een psychisch lijden is vaak heel negatief of beperkt. Daarom vind ik het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Er is namelijk geen wij en zij. Wat ik hiermee bedoel is dat het iedereen kan overkomen. Met mijn theatervoorstelling wil ik niet laten zien wat ik zelf allemaal heb meegemaakt, maar ik wil juist het herstelverhaal laten zien. Dat is namelijk het eerste proces waar mensen met een psychische aandoening mee te maken krijgen."

Een belangrijk herstelmoment voor Giphart was het verlaten van Amsterdam voor Arnhem. "In Arnhem wilde ik een nieuw leven beginnen. Dit wordt extra benadrukt in de voorstelling. Met dit stukje wil ik overbrengen dat er altijd wel een perspectief of een manier is om diverse rollen die je leven betekenis gaven in je leven te herwinnen. Ik wil mensen hiervan bewustmaken en met elkaar verbinden. Want zoals de naam al zegt: herstellen doe je niet alleen." In de voorstelling komt muziek, tekst, beweging en film samen. "Ik hoop dat mensen door deze vorm ook stukjes uit hun eigen leven herkennen en geluk kunnen vinden om hiermee de rest van hun leven te bouwen. Net zoals ik dat heb mogen ervaren." De voorstelling is op 25 maart in Theater het Hof in Arnhem. Reserveren kan via:

info@krachtvanbeleving.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden