Roza van Houselt staat op 21 april in de finale van Miss Teen of Gelderland 2018 in de Veluvine in Nunspeet. Ze doet vooral mee vanwege de ervaring. (foto: Marnix ten Brinke)
Roza van Houselt staat op 21 april in de finale van Miss Teen of Gelderland 2018 in de Veluvine in Nunspeet. Ze doet vooral mee vanwege de ervaring. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

'Je wordt beoordeeld op wie je bent'

Roza van Houselt (17) is vorige maand verkozen tot finalist van Miss Teen of Gelderland 2018. Samen met nog veertien andere dames doet ze op 21 april mee aan de finale. "Ik doe vooral mee omdat het voor mij een hele nieuwe ervaring is." Roza is niet de enige Arnhemse die in de finale zit.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - "Eigenlijk is ze niet het type dat aan zoiets mee zou doen", vindt haar moeder. "Ze treedt niet zo graag op de voorgrond." Toch melde Roza zich in december aan voor de voorronde. "Dat ging via internet. Je moest drie foto's van jezelf meesturen." Van de 330 aanmeldingen, mochten er zich 120 voorstellen aan een negenkoppige jury. "De eerste ronde vond ik het spannendst, dan is alles nog nieuw en ken je de jury niet." Ze moest in cocktailjurk en later ook in bikini de catwalk op. De laatste ronde zelfs helemaal in je eentje. "Je kreeg ook een vraag in het Engels, waar je in het Engels op moest antwoorden om te zien of je jezelf zou redden in die taal."

Ondanks alles was ze niet heel erg zenuwachtig om te vernemen of ze door mocht naar de finale. "Ik werd al als derde omgeroepen, dus ik hoefde niet heel lang te wachten. Dat scheelde."
En nu begint het eigenlijk pas echt. Voordat ze namelijk mee mag doen aan de finale in april, moet Roza zeven trainingen volgen. "Er is een catwalk training, een social media training, maar je moet ook sporten. Ik zou bijvoorbeeld nog wel iets strakker wil zijn. Ik heb ook een photoshoot gedaan. Deze foto wordt gebruikt op de website bij het stemmen voor het publiek."

De winnaar wordt namelijk voor twintig procent gekozen door het publiek. "Dertig procent van de punten behaal je op de trainingen en de rest bepaalt de jury." Wat gebeurt er nou als ze de finale in april wint? "Dan ga je door naar de volgende ronde, de landelijke versie van Miss Teen of Gelderland."
Wat Roza graag recht wil zetten is de vermeende oppervlakkigheid van dit soort evenementen. "Dit is echt anders dan modellenwerk. Een Miss zijn heeft meer diepgang. Je hoeft niet super lang of dun te zijn. Hier kan iedereen op haar eigen manier mooi zijn. Je wordt beoordeeld op wie je bent."

Natuurlijk hoopt ze dat ze gaat winnen, maar voor haar is dat niet het allerbelangrijkst. "Er is een hele fijne sfeer in de groep met de anderen. Iedereen is aardig voor elkaar. We zitten ook met z'n allen in een groepsapp. Voor mij voelt het nu nog niet als competitie."
Wie meer wil weten over de missverkiezing kan een kijkje nemen op missbeautynetherlands.com en vervolgens bovenin de balk naar provincies gaan en daar op Gelderland te klikken. Via deze weg is het ook mogelijk om op Roza te stemmen.

Meer berichten