Door deze kleine kastjes commercieel in te zetten, is het mogelijk om op den duur een verschil te maken voor mensen in vluchtelingenkampen in ontwikkelingslanden  (foto: Chantal Bolleman)
Door deze kleine kastjes commercieel in te zetten, is het mogelijk om op den duur een verschil te maken voor mensen in vluchtelingenkampen in ontwikkelingslanden (foto: Chantal Bolleman) (Foto: Chantal Bolleman)

'Wij helpen mensen door techniek'

Hij mag dan pas twee jaar bezig zijn met zijn bedrijf Xeelas, maar Dick Klaassen heeft precies voor ogen wat hij wil. Mensen in vluchtelingenkampen helpen en zorgen dat bedrijven in het digitale tijdperk bestaansrecht blijven houden én dat door het ontwikkelen van applicaties. Met zijn duidelijke visie timmert hij hard aan de weg. En dat leverde hem een nominatie op voor 'de Toekomstmakers50'.

Door Chantal Bolleman

Arnhem - Dankzij zijn technische en humanitaire werkachtergrond en passie voor ondernemen, richtte hij twee jaar geleden zijn startup Xeelas op. "Bij Artsen Zonder Grenzen heb ik veel vluchtelingen geholpen. Hierdoor raakte ik betrokken bij het lot van deze mensen. Het leven in vluchtelingenkampen is zwaar en daarom wilde ik een bijdrage leveren aan het dragelijker maken van de leefomgeving van vluchtelingen. Omdat ik een grote voorliefde voor techniek heb en daar ook veel ervaring in heb, besloot ik om hier meer mee te doen en zo proberen te helpen."

Maar mensen in vluchtelingenkampen helpen, was niet zijn enige doel. "Door onze applicaties willen wij bedrijven in dit digitale tijdperk bestaansrecht laten behouden. Momenteel zijn we namelijk aangekomen bij de derde 'revolutiegolf' als het gaat om online technologie. Deze golf heet 'Internet of Things'. Dit houdt in dat apparaten de mogelijkheid hebben om zelf te verbinden met het internet om gegevens uit te wisselen. Deze ontwikkeling zal aankomende jaren alleen maar toenemen.

Wat wij doen is de kastjes waar de uitwisseling van de gegevens plaatsvindt, ontwikkelen en aanbieden aan bedrijven. Bedrijven moeten door deze zogenoemde revolutiegolf wel mee met de tijd, alleen van bestaande producten kunnen ze uiteindelijk niet meer leven. Door het aanbieden van deze applicaties kunnen bedrijven weer jaren vooruit en ontstaat er een wisselwerking. Zij 'testen' eigenlijk onze producten waardoor wij de applicaties aan vluchtelingenkampen kunnen leveren." Daardoor hoopt Klaassen bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden.

"Doordat de kastjes ervoor zorgen dat gegevens direct doorgestuurd worden, kan er beter ingespeeld worden op situaties. Stel dat de temperatuur in het koelsysteem stijgt waar de medicijnen liggen, dan kunnen ze daar maatregelen voor nemen."

Dit zorgde ervoor dat Klaassen is genomineerd voor 'Toekomstmakers 50'. Een top vijftig van personen die meebouwen aan het startup ecosysteem van Nederland. "Een geweldige nominatie en vooral omdat ik met hetgeen wat ik het liefste doe in deze top ben geëindigd." Stemmen kan via:

www.startupdeltasummit.com/toekomstmakers50/

Meer berichten