Foto: Eva Broekema

Fashion en Design Festival Arnhem 2018

Dit jaar vindt het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) voor de vijfde keer plaats. Vanaf 1 juni t/m 8 juli staat Arnhem in het teken van mode, design en creativiteit. FDFA cureert wederom vier themaweken met uiteenlopende thema's en activiteiten, voor een breed publiek.

De vier thema's zijn dit jaar: Avant Garde, Creative Arnhem, Design Shopping, New Talent en een sprankelend avondprogramma PLAY. Een belangrijk nieuw onderdeel dat tijdens FDFA plaats vindt, is de eerste editie van State of Fashion. Dit internationale mode-event is een platform en aanjager van de wereldwijde zoektocht naar een eerlijker, schoner en duurzamer modesysteem. Nationale en internationale modeontwerpers en pioniers tonen hun kijk op de huidige en nieuwe mode-industrie. Ook de Nacht van de Mode viert een 10-jarig jubileum. Kortom, vernieuwing en creativiteit staan wederom centraal met dit jaar een speciale focus op research en innovatie. 

Avant Garde 
FDFA opent het hoofdprogramma dit jaar met de eerste themaweek Avant Garde met de eerste editie van State of Fashion. State of Fashion is een nieuw platform gericht op de mode-industrie, met een kritische blik vanuit wetenschappelijke optiek. Een tentoonstelling, conferentie en uitgebreid publieksprogramma zijn het resultaat van State of Fashion en worden ingevuld vanuit het overkoepelende thema "Searching for the New Luxury". Spraakmakende internationale designers en modehuizen zullen hun interpretatie geven op het thema duurzaamheid in de mode. Searching for the New Luxury zal de gehele maand te zien zijn en loopt ook na FDFA nog door tot en met 22 juli. De eerste week van FDFA wordt afgesloten met de befaamde afstudeershows van ArtEZ Fashion Design (BA). Modetalenten als Iris van Herpen, Sander Lak, Viktor en Rolf of Lucas Ossendrijver begonnen hun carrières bij ArtEZ. De Avant Garde week van Arnhem verbreedt de horizon van de hedendaagse Neerlandse mode, slaat een brug tussen techniek, materiaal, vorm, functie en oogverblindende installaties als stof tot nadenken.

Creative Arnhem
De Creative Arnhem week wordt geopend met de tiende editie van de Nacht van de Mode in Het Modekwartier. Deze week focust FDFA zich verder op de lokale creatieve initiatieven die in Arnhem zelf te vinden zijn. De creatievelingen van Arnhem openen hun deuren van broedplaatsen en 'best kept secrets' voor het grote publiek. 

Design shopping
De derde week is de Design Shopping week waarin Arnhemse ontwerpers hun archiefkasten openen voor het grote publiek. Ook komen er tientallen Nederlandse ontwerpers naar Arnhem om hun voorraden te verkopen. 'Bargain hunting' is key tijdens de Arnhemse stockdagen. 

New talent
De FDFA maand wordt afgesloten met New Talent, de week van de jonge talenten met onder andere de ArtEZ Finals expositie en de collectiepresentatie van het ROC Rijn IJssel. New Talent is de bakermat van talent. 

FDFA Play
Naast het hoofdprogramma van het FDFA loopt het PLAY programma parallel. FDFA Play biedt een interactief avondprogramma vol films, muziek, feesten en optredens. FDFA zal in het eerste weekend van juni het PLAY programma openen met onder andere het Free Your Mind festival en verschillende (mode)feesten.

FDFAVOURITES
Gedurende de hele maand zijn verschillende (Nederlandse) ontwerpers in de stad te vinden met een pop-up store voor het FDFA. Naast deze speciale pop-ups zijn er winkelexposities en is er de FDFAVOURITES route vol met de leukste winkels en hotspots die in Arnhem te vinden zijn.
 


 


 

Meer berichten