Het team van Siza bij de derde locatie van Speelstoet in de wijk Rijkerswoerd. Derde van links is Ellen Schols. (foto: Marnix ten Brinke)
Het team van Siza bij de derde locatie van Speelstoet in de wijk Rijkerswoerd. Derde van links is Ellen Schols. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Droom: in elke wijk een Speelstoet

Speelstoet is een speelgoedbank voor gezinnen die het financieel niet zo breed hebben. "Speelgoed is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend", vertelt Ellen Schols van Siza, die samen met een collega, een drietal vrijwilligers en anderen Speelstoet heeft opgericht. "Speelgoed is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Daarom is het belangrijk dat er naast kleding- en voedselbanken ook zoiets bestaat als Speelstoet.''

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Sinds kort heeft Speelstoet een derde locatie in Arnhem (naast een locatie in Velp en Dieren), middenin de wijk de Laar-Oost. "Onze eerste locatie op Eilandstaete ging zo'n vijf jaar geleden open. Siza en drie vrijwilligers uit de wijk kwamen eigenlijk tegelijk met hetzelfde idee. We hebben toen de krachten gebundeld. Voor Siza was het belangrijk dat cliënten van ons mee zouden kunnen doen in het project. Het speelgoed schoonmaken, kijken of het veilig is. Dat soort dingen."
Het project was meteen een succes en niet veel later volgde een tweede locatie in Arnhem. "Mensen kunnen hier op verschillende manieren terechtkomen. Vaak heeft men een Gelrepas of men wordt doorverwezen door een hulpverlener. Je merkt dat heel veel mensen via mond tot mond reclame bij ons komen."
Het speelgoed dat ingezameld wordt is in principe voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. "Voor de oudere kinderen is het wat lastiger geschikt speelgoed te vinden", zegt Ellen. "We willen geen computerspellen. Het moet wel iets educatiefs hebben. Jongeren zitten al genoeg achter de computer."
Speelstoet komt op verschillende manieren aan het speelgoed. Zo zijn er sponsoren, zoals supermarkten, maar kunnen mensen ook hun oude, nog goed te gebruiken, speelgoed inleveren bij Speelstoet. Een tekort aan speelgoed is er in ieder geval zeker niet. "We ondersteunen nu een cliënt van ons die zijn rijbewijs wil halen, zodat hij met een autootje het speelgoed kan ophalen. Voor Sinterklaas proberen we altijd nieuw speelgoed in te kopen. Zodat kinderen ook eens een keer iets nieuws krijgen, in plaats van tweedehands speelgoed."
Ellen heeft nog genoeg dromen en wensen na het openen van de derde locatie aan de Zeelandsingel. "Wat mij betreft zou er in elke wijk in Arnhem waar er behoefte aan is een Speelstoet moeten zijn. Maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van andere factoren. Ik zou het ook erg mooi vinden wanneer we kunnen starten met een mobiel uitgiftepunt, met een bus bijvoorbeeld. Er zijn nog wensen genoeg!"
Wie meer wil weten over Speelstoet, de locaties, het inleveren van speelgoed en het afhalen:

www.speelstoet.nl

Meer berichten