Platform vraagt NVWA op te treden tegen uitzetten goudvissen in Arnhem

Stichting platform Stop invasieve exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om handhavend op te treden tegen de man die vorige week het initiatief nam om in Arnhem goudvissen in de Sint Jansbeek uit te zetten.

Deze exotische vissen vormen een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. De man wilde anoniem blijven omdat hij vreesde dat hij – net als vorig jaar in Veenendaal gebeurde – gedwongen zou worden de vissen terug te vangen. Uiteindelijk maakte hij op Facebook toch zijn identiteit bekend.


Op vrijdagavond 12 januari gooide een groepje Arnhemmers elf goudvissen in de Sint Jansbeek, die sinds kort bovengronds door de Arnhemse binnenstad loopt. 'We wilden de beek meer leven geven dan alleen een paar rotsblokken,' vertelde een van de anonieme deelnemers aan Omroep Gelderland. 'Zodat het ook echt een plek gaat worden waar mensen kunnen rusten en genieten van een stukje natuur in de stad.'
Het doet sterk denken aan een eerder voorval in Veenendaal, waar een bewoner in 2016 de recent aangelegde gracht wilde opfleuren en er 80 goudvissen in gooide. In tegenstelling tot de Arnhemse initiatiefnemer, vond hij het geen probleem om in de media voor zijn daad uit te komen. Nadat het platform Stop invasieve exoten op basis van de Wet natuurbescherming een handhavingsverzoek deed, werd de man in maart 2017 door de NVWA gedwongen om de goudvissen er weer uit te halen.


Omdat de Arnhemse initiatiefnemer op de hoogte was van de afloop in Veenendaal wilde hij in de media anoniem blijven, zo blijkt uit een artikel op Arnhem Direct. Hij was vervolgens zelf als anoniem persoon in de media heel kritisch op een met naam genoemde persoon die zijn zorgen had geuit over het welzijn van de goudvissen. Pas toen hier op Facebook een opmerking over werd gemaakt, reageerde Rob Garritsen op de vraag wie de initiatiefnemer was: 'Nou Willem, dat ben ik, beheerder van Arnhem, mijn stad, en als hier gevolgen aan zitten neem ik die op mij. Maar die zijn er niet, ik heb hier heel goed over nagedacht en de visjes komen niet in gevaar.'


Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform : "Het is goed mogelijk dat de goudvissen niet in gevaar komen. Maar ze vormen zelf wel een gevaar voor andere soorten. Ze kunnen bijvoorbeeld kruisen gaan met de kroeskarper, waardoor deze inheemse vis uiteindelijk lokaal uitsterft. De goudvis staat niet voor niets op nummer 20 van de top 149 van de schadelijkste invasieve exoten in Europa. Ook bioloog Gerrit Jansen en de gemeente Arnhem hebben inmiddels in de media naar buiten gebracht dat zij de actie onverantwoord vinden."


Het platform heeft daarom bij de NVWA een verzoek ingediend om Garritsen te dwingen om de goudvissen zo spoedig mogelijk terug te vangen, wegens overtreding van het uitzetverbod dat in de Wet natuurbescherming is opgenomen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden