Leopold Roessingh hangt aan één van de boulderwanden op de eerste verdieping van de Rijnhal. Hij is zelf al zo'n dertig jaar fanatiek klimmer. (foto: Marnix ten Brinke)
Leopold Roessingh hangt aan één van de boulderwanden op de eerste verdieping van de Rijnhal. Hij is zelf al zo'n dertig jaar fanatiek klimmer. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Klimmen en klauteren in Rijnboulder

Sinds deze week is het bouldercentrum RijnBoulder geopend in de oude Rijnhal, naast de Decathlon. Boulderaars kunnen hier hun hart ophalen. Belangrijk onderdeel van het centrum is de Pizzabar La Rocca.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Vlakbij, naast zwembad De Grote Koppel, ligt al een klimhal, maar volgens commercieel directeur Leopold Roessingh van Mountain Network, eigenaar van beide hallen, zitten ze elkaar niet in de weg. "Boulderen is echt wat anders dan een standaard klimhal. In een klimhal klim je in je eentje naar boven en staat er beneden iemand die het touw waaraan je gezekerd zit vasthoudt. Boulderen is veel meer iets wat je gezamenlijk doet. Het is minder hoog en je bent niet gezekerd."
Zelf is Roessingh al dertig jaar actief in de berg- en klimsport. "Ik ben begonnen tijdens vakanties met mijn ouders in de Alpen", vertelt hij. "Cursussen gedaan, ik ben gaan rotsklimmen, indoorklimmen, wedstrijdklimmen en ook ijsklimmen. Ik ben een aantal weken op expeditie in Alaska geweest, naar Tibet, Nepal en ben eigenlijk net weer terug uit Jordanië. Het is echt een hele grote liefhebberij van me. Mijn gezin is er aan gewend, ze weten niet beter. Ze zijn er mee opgegroeid en ik leer mijn kinderen nu langzaam om ook te klimmen."
Het mooie aan boulderen is dat iedereen het kan leren en dat je al op jonge leeftijd kunt beginnen. "In de RijnBoulder mag je vanaf je vierde meedoen. We hebben een speciale ruimte voor de allerjongsten, ook met glijbaantjes. Voor de wat ouderen die nog nooit geboulderd hebben is er een 45 minuten durende introductiecursus. Daarna kun je meteen aan de slag."
In tien jaar tijd zijn de bouldercentra als paddenstoelen uit de grond gekomen. Bijna elke (middel) grote stad heeft wel zo'n centrum, maar Arnhem had er nog geen. "Het Mountain Network is van origine een bedrijf dat zich richt op klimhallen, dus de hoogte in. Boulderen hadden we nog niet. We wisten dat het een kwestie van tijd was voordat iemand hier ergens een hal zou beginnen, dus konden beter zelf maar het heft in eigen hand nemen. We hebben de klimhal naast het zwembad en we hadden deze kunnen verbouwen, maar wij geloven dat ze naast elkaar kunnen blijven bestaan."
Decathlon is blij met de opgevulde ruimte door RijnBoulder. "Decathlon is eigenaar van de hele Rijnhal, wij huren de ruimte van ze. Voor hen was het van belang dat er een sportieve activiteit in zou komen en horeca. De gemiddeld duizend klanten per dag die bij Decathlon komen konden nergens een kopje koffie drinken. Dat is nu geregeld. Pizzabar La Roca is er voor klanten van Decathlon, RijnBoulder, maar ook juist voor inwoners uit Arnhem-Zuid die betaalbaar wat willen drinken of eten." De pizza's worden gebakken in een speciaal op hout gestookte oven, die prominent in de ruimte staat.
"Ik hoop dat mensen die hier komen gevangen worden door het Boulder-virus", zegt Roessingh. "Deze nieuwe hal is echt een A-hal. We onderscheiden ons hiermee in Nederland en daarbuiten. Het ziet er echt heel mooi uit, al zeg ik het zelf. We zijn er ontzettend blij mee."

Meer berichten