Logo arnhemsekoerier.nl


Leticia Sanders vindt het heerlijk om in de bossen van Schaarsbergen te hardlopen tijdens de trainingen van Loopgroep Warnsborn en de gezelligheid van het koffiedrinken erna natuurlijk. (foto: Marnix ten Brinke)
Leticia Sanders vindt het heerlijk om in de bossen van Schaarsbergen te hardlopen tijdens de trainingen van Loopgroep Warnsborn en de gezelligheid van het koffiedrinken erna natuurlijk. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

'Je maakt de seizoenen bewust mee'

Leticia Sanders is een enthousiaste hardloopster. De afgelopen twee jaar is ze aan de slag gegaan bij Loopgroep Warnsborn. "Voor mij is hardlopen in de natuur heel belangrijk. In een woonwijk zou ik het veel minder leuk vinden."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Na haar studie, zo'n twintig jaar geleden, deed ze al aan hardlopen. "Maar ik kreeg de ene blessure na de andere", vertelt ze. "Ik gebruikte niet de juiste technieken. Toen ben ik paard gaan rijden." Jaren later werd haar paard ziek, waardoor ze het dier moest laten inslapen. "Dat was heel heftig en voor mij ook het moment om te besluiten voorlopig te stoppen met paardrijden. Ik wilde iets anders, iets dat niet bijna je hele leven in beslag neemt, want een eigen paard hebben kost gewoon heel veel tijd."
En dus keerde ze terug naar het hardlopen, maar pakte dat nu wel anders aan. "Ik wilde het heel verantwoord opbouwen. Ik heb goed rondgekeken naar verschillende hardloopgroepen en kwam uiteindelijk bij Loopgroep Warnsborn terecht. Dat vond ik echt een verademing. De eerste tien weken doe je het heel rustig aan. Je leert in tien weken om zo'n twintig minuten achter elkaar te kunnen hardlopen en je lichaam de kans te geven te wennen. Voor mij was het ook belangrijk om kleinere passen te nemen. Na die beginnerscursus kun je verder met opbouwen."
Met haar loopgroep traint ze twee keer per week, op woensdag- en zaterdagochtend. "We beginnen altijd op Warnsborn, in Schaarsbergen. Een fantastische plek. Albert Stoter, de trainer, zet elke keer weer een route uit door allerlei mooie gebieden in en rondom Warnsborn. Je komt op de prachtigste plekken, plekken waar je anders niet zo snel komt. De training gaat ook altijd door, weer of geen weer. In december hebben we bijvoorbeeld door een enorme laag sneeuw hardgelopen. Dat was zo mooi. Het knisperen van die sneeuw onder je schoenen. Het was bijna magisch. Je maakt de seizoenen heel bewust mee en de verbinding met Moeder Aarde, dat is voor mij heel belangrijk."
Voor Leticia is hardlopen de ideale sport. "Je doet het helemaal op eigen kracht. Het is jouw lichaam. Maar daarnaast is het ook gewoon gezellig, vooral op de zaterdagochtend. Dan gaan we na de training altijd nog met een aantal koffie drinken bij Hotel Warnsborn en lekker kletsen."
Ze zit nu twee jaar bij de loopgroep en ze hoopt aankomend voorjaar voor het eerst mee te doen met een hardloopwedstrijd van tien kilometer. "Het mooie aan hardlopen is dat iedereen er mee kan beginnen, wel of geen conditie. Binnenkort start de beginnerscursus weer. Ik zou zeggen: doe gewoon mee!"

loopgroepwarnsborn.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox