Iwan Nicolai vindt zijn huis geweldig onder andere vanwege de rijke geschiedenis (foto: Chantal Bolleman)
Iwan Nicolai vindt zijn huis geweldig onder andere vanwege de rijke geschiedenis (foto: Chantal Bolleman) (Foto: Chantal Bolleman)

Museumwoning is stukje erfgoed

Zo vanaf de buitenkant lijkt er niets bijzonders aan de woning op de Eduard van Beinumlaan. Zodra je echter een stap over de drempel zet, waan je jezelf in een geheel andere tijd. De woning van Nicolette en haar zoontje Iwan Nicolai is namelijk een museumwoning. Ofwel, het huis, gebouwd in de jaren 60, is nog vrijwel in originele staat.

Door Chantal Bolleman

Arnhem - "En dat maakt het wonen hier fantastisch", vertelt Nicolette. Samen met haar zoontje woont ze sinds afgelopen maart in een van de acht museumwoningen in Arnhem. "Ik was op zoek naar een huis op een fijne plek die gewoon praktisch was ingesteld. Toch was dat niet zo heel gemakkelijk om te vinden. Na een tijdje kwam ik uit op het project 'Museumwoningen'. Omdat ik heb zelf een museum- en kunstachtergrond heb en ik het daarnaast heel belangrijk vind dat wij, maar ook onze kinderen betrokken worden bij historie en erfgoed, was mijn interesse gewekt. Uiteindelijk viel alles samen en wisten wij dat we hier wilden wonen." En dat doet ze nu alweer bijna een jaar met veel plezier. "Wat het wonen zo bijzonder maakt, is dat je in een stukje historie woont wat letterlijk vertaald wordt in het huis. Ons interieur stamt namelijk echt uit de jaren 60, ook grenzen alle verschillende ruimtes aan de gang, maar toch is het heel ruimtelijk. Het huis is gewoon heel praktisch. Vroeger hadden ze hele andere gebruiken en daar is dit huis op ingesteld en dat vinden wij heel mooi om te zien. Elke keer beleven we een stukje geschiedenis opnieuw. Wij wonen nu namelijk net zoals de mensen vroeger woonden, niet alleen qua inrichting maar ook qua gebruiken. Zo maak ik nog steeds op een ouderwetse manier koffie, hebben wij een opwindklok, hele oude radio en wassen we gewoon af in een teiltje en dat blijft leuk." En daar is Iwan Nicolai het helemaal mee eens. "In het begin was het wel even wennen, maar juist omdat niet iedereen zo leeft, vind ik het super gaaf om hier te wonen."

Om mensen nog meer bij de historie van het huis te betrekken, trapt de bewoonster in februari af met een aantal voorstellingen. "Hierdoor komt de geschiedenis over deze woning nog meer tot leven. Ik maak hierbij gebruik van foto's van het huis en ook het verhaal van een van de vroegere bewoonsters. Zo beleef je écht hoe het was om hier te wonen in die tijd. Later dit jaar wil ik de openstelling combineren met andere activiteiten, maar wat dat wordt, laat nog even op zich wachten."

In Arnhem zijn meerdere museumwoningen te bewonderen. Op 28 januari vindt de eerste openstelling weer plaats. Voor meer informatie:

www.museumwoningenarnhem.nl

Meer berichten