Cees Pieter van de Roze Cast (links) en Willem van SWOA gaan komend jaar toeren door Nederland met een dansvoorstelling gemaakt door 'roze ouderen'. Ze hebben er veel zin in. (foto: Marnix ten Brinke)
Cees Pieter van de Roze Cast (links) en Willem van SWOA gaan komend jaar toeren door Nederland met een dansvoorstelling gemaakt door 'roze ouderen'. Ze hebben er veel zin in. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Dansvoorstelling met 'roze ouderen'

De leden van Roze Cast zijn, onder leiding van Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn, druk bezig aan hun tweede voorstelling die in maart in première moet gaan in het Theater aan de Rijn. Cees Pieter de Putter is één van de leden van de Roze Cast en Willem Hazeleger, aandachtsfunctionaris Roze Ouderen bij SWOA gaat het komende jaar mee met de groep op tournee door het land.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Roze Cast is een idee van SWOA en Introdans. Dit jaar had het groepje 'roze ouderen' hun eerste dansvoorstelling en dat smaakte naar meer. "Een groepje van dertig tot 35 deed auditie bij Luteijn", vertelt Cees Pieter. "Hij keek niet alleen of je goed kon dansen, maar vooral of er een chemie was tussen de spelers." Volgens Willem spatte de energie er bij sommigen vanaf. "Wij als SWOA organiseren onder de naam Roze Loper al veel voor LHBT-ouderen. Wij willen dat deze ouderen zich bij ons thuis en op hun gemak voelen. Wij geven extra aandacht en ondersteuning aan deze doelgroep. Het zit verweven in ons beleid. Op dit moment zijn wij de enige welzijnsorganisatie in Nederland die het keurmerk Roze Loper hebben. Roze Cast valt onder deze activiteiten."
Cees Pieter is zo'n roze oudere die het heel fijn vindt dat er speciale activiteiten worden georganiseerd. "Het is niet altijd makkelijk geweest. De acceptatie lag vroeger veel lager. Huisje, boompje, beestje, dat werd van je verwacht. Ook ik heb eerst het huwelijkse leven gekend en heb met mijn vrouw toen ook kinderen gekregen. Homoseksualiteit was gewoon not done, het was vies en smerig en je kon er met niemand over praten."
Hij was veertiger toen hij uiteindelijk toch uit de kast kwam. "De rollen waren wat omgedraaid, dat je als ouder voor je kinderen uit de kast komt, in plaats van andersom. Mijn dochters waren heel begripvol. 'Als je maar gelukkig bent', zeiden ze."
De eerste voorstelling bracht de nodige emoties met zich mee. "De choreograaf vroeg om je levensverhaal te vertellen, in dansvorm. Dat was voor sommigen heel emotioneel om te doen. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar zwaar is hoor. We hebben een leuke groep en heel veel plezier samen. Ik heb er ontzettend veel zin in om deze tweede voorstelling te maken!"
In maart gaat de voorstelling in première. "Daarna is het de bedoeling om hiermee zo'n twee jaar lang door Nederland te toeren", zegt Willem. "We denken aan verzorgingshuizen en jongerencentra. We weten het nog niet precies."
"De groep van acht is heel hecht", aldus Cees Pieter. "Ons jongste lid is 60 en het oudste 86. We zijn net een familie."
Meer weten over Roze Cast en de komende voorstelling? Houd www.swoa.nl en www.introdans.nl in de gaten.

Meer berichten