'Je afkomst of baan speelt geen rol'


Sjors Meekels (links) in actie. Karate lijkt misschien een agressieve sport, dat is het volgens Sjors zeker niet.  "Voor agressie is bij ons geen plek", vertelt Sjors.
Sjors Meekels (links) in actie. Karate lijkt misschien een agressieve sport, dat is het volgens Sjors zeker niet. "Voor agressie is bij ons geen plek", vertelt Sjors. (Foto: Marnix ten Brinke)

'Je afkomst of baan speelt geen rol'

"Mijn sportcarrière is begonnen met voetbal bij VDZ", vertelt Sjors Meekels, voorzitter bij Shotokan Karate Arnhem. "Maar daar was ik na dertien jaar een beetje uitgekeken. Samen met een vriend ben ik gaan rondkijken en zo zij we bij karate terechtgekomen."

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - Na drie jaar begon het voetballen weer te kriebelen en keerde hij terug naar zijn eerste sportliefde, maar opnieuw had hij het na een paar jaar gezien. "Ik wilde terug naar het karate en dat is inmiddels zeventien jaar geleden."

"Een prettig voordeel van karate vind ik dat je minder direct afhankelijk bent van teamgenoten op het veld. Je traint bij karate natuurlijk wel samen, maar je kan er meer uithalen en instoppen wat je zelf wil. Ja, bij voetbal is het hartstikke gezellig om na die tijd met z'n allen in de kantine te zitten. Dat heb ik in het begin soms wel gemist."

Sjors begon op z'n achttiende met karate en dat is echt niet te oud om er mee te beginnen. "Bovendien kun je er zo lang mee doorgaan als je wilt. Ons oudste lid is 65 jaar en is misschien wel de fanatiekste van ons allemaal. Inmiddels heb ik zelf de zwarte band, maar dat is niet het eindpunt. Je blijft altijd doorleren. Hoef je dan helemaal niks te kunnen om met karate te beginnen? "Natuurlijk is het een voordeel als je sportief aangelegd bent en talent hebt. Maar je hoeft fysiek niet heel sterk te zijn om te beginnen."

Karate blijft wel een vechtsport en heeft wellicht daarom bij sommige mensen een agressieve associatie, niets is minder waar. "Voor agressie is bij ons geen plek", vertelt Sjors. "Natuurlijk kom je wel eens thuis met een blauwe plek, maar dat gebeurt echt niet bij elke training en komt bij andere sporten ook voor. Karate is geen vorm van ontspanningsmeditatie dus er wordt fanatiek maar wel beheerst getraind. Net als bij andere budosporten is etiquette belangrijk, in de dojo is iedereen gelijk. Je afkomst, baan of leeftijd speelt geen rol."

Zelf gaat hij voorlopig nog gewoon door met karate. "Een paar weken geleden hebben we de wereldtop karate op een stage ontmoet. Dat was een mooie les in nederigheid. Zo ver zal ik niet komen, maar het is wel mooi om na te streven. Karate is een oosterse vechtsport. Er zit ook een bepaalde filosofie achter. Het gaat niet alleen om het doel, maar om de reis er naar toe." Naast trainen geeft hij zo nu en dan zelf les bij de vereniging. "Dat is leuk om te doen en daar leer je zelf ook weer van. Het past in de filosofie van karate: een ander helpen om verder te komen."

www.shotokankaratearnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden