Logo arnhemsekoerier.nl


(foto: Marjanne Eikelboom)
(foto: Marjanne Eikelboom)

Drie teams van Aeres MBO naar kwalificatiewedstrijd Tuinaanleg

Velp - Maar liefst drie teams van Aeres MBO (voorheen Groenhorst) hebben zich gekwalificeerd voor de regiowedstrijden Skills Tuinaanleg. Eén team van Aeres MBO Emmeloord en twee teams van Aeres MBO Velp.

Voor Velp doen Theunis van Dijke uit Borculo en Roel Klein Hesselink uit De Heurne op 19 en 20 januari in de kwalificatiewedstrijd in Velp mee en het tweede team van Velp, Thijs Egging uit Zutphen en Ruben de Vries uit Duiven staan in de kwalificatiewedstrijd van Nijmegen op 28 januari. Het team van Emmeloord, Rick ter Schure en Per Rienks, gaat naar de kwalificatiewedstrijd in Hardenberg 9 t/m 11 januari.

Wat is de opdracht? 
Tijdens de verschillende wedstrijden leggen studenten jonger dan 22 jaar een tuin aan, die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 4 bij 4 meter en worden binnen een tijdsbestek van 20 uur aangelegd. Het ontwerp van de wedstrijdtuin 2018, door Emiel Versluis, is gebaseerd op het afvoeren van water, de ontharding van de tuinen in steden en de zorg voor een groenere, natuurlijkere tuin. De gestapelde houten keerwand zorgt op termijn voor een natuurlijke schuilplek voor kleine zoogdieren, insecten en amfibieën. De beplanting krijgt een naturalistisch karakter en mag zich uitzaaien in de bestrating van klinkers. De open structuur zorgt voor een goede drainage. De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

Kwalificatieronden Nationale Wedstrijd Tuinaanleg  
Op vier plaatsen in het land, namelijk Hardenberg, Velp, Maasland en Nijmegen, nemen de teams het tegen elkaar op om een deelnameplaats te veroveren voor de nationale finale. De winnende teams uit deze kwalificatieronden zullen tijdens de beurs TuinIdee, die plaatsvindt van 22 februari tot en met 24 februari 2018 in Den Bosch, strijden om de nationale titel. Aan de vier kwalificatieronden nemen in totaal 17 teams van elk twee hoveniers in opleiding deel. De vier beste teams vanuit deze kwalificatieronden worden uitgezonden naar de nationale wedstrijd tijdens de EuroSkills in september 2018 in Budapest.

Instroom jongeren in het vak 
De hoveniersbranche heeft grote behoefte aan instroom van jongeren in het vak. Om die reden organiseert Branchevereniging VHG, in samenwerking met de Agrarische Onderwijs Centra, de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Het doel van deze wedstrijd is het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is.

VHG Branchevereniging ondernemers in het Groen  
De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, in samenwerking met de deelnemende AOC's. Het ministerie van Economische Zaken, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt, AOC-Raad en WorldSkills Netherlands maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe. Kijk voor meer informatie op de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje 'Actueel & Agenda'.

Naamswijziging 
Aeres MBO Velp heette tot vorig schooljaar nog Groenhorst Velp. Onze naam is veranderd, maar de school blijft hetzelfde. Een leuke sfeer en goed en gezond onderwijs: dat vinden we belangrijk.

Open Huis 
De kwalificatiewedstrijd in Velp vindt plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari tijdens onze open dagen. 
Alle belangstellenden zijn welkom op de Pinkenbergseweg 5f te Velp.

Meer berichten

Shopbox