Logo arnhemsekoerier.nl


Stayokay Arnhem was vorige week voor één week het drie sterren hotel The Charleston. (foto: Marnix ten Brinke)
Stayokay Arnhem was vorige week voor één week het drie sterren hotel The Charleston. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Aan het eind van de week doodop

Afgelopen week was het Stayokay hostel in Alteveer even geen hostel, maar een drie sterren hotel in de stijl van The Great Gatsby uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Studenten van de TIO University of Applied Sciences uit Utrecht en Amsterdam liepen er stage in het kader van de jaarlijkse Hotel en Event week.

Door Marnix ten Brinke

Arnhem - "De school wil ons leren ondernemen", zegt Fenne Snelderwaard, die in de speciale week één van de General Managers is. "Studenten worden meteen in hun eerste jaar, voor de meesten zelfs in het eerste semester van hun opleiding helemaal losgelaten. Het is best pittig."
De HBO-opleiding op het TIO wordt in het Engels gedaan. "De hotelwereld is heel internationaal. Daarom ben ik deze opleiding ook gaan doen. Ik wil heel graag reizen en dingen van de wereld zien. Ik heb een stage op Mallorca gelopen, maar dat was toch wel even wennen. De hiërarchie die daar eerst, dat kennen we in Nederland niet zo."
Om van een hostel een drie sterren hotel (de opdracht was eigenlijk een vier sterren hotel, maar het hostel heeft geen zwembad en dus is het lastig dit voor elkaar te krijgen) te maken is een aantal studenten, de dag voordat de opdracht begon, naar Arnhem gekomen om het hostel qua decoratie aan te passen. "Het zit hem vooral in de kleine details", aldus Fenna. "De decoratie is wat luxer, de tafels zijn mooi gedekt, meer bestek, er is een 24-uur receptie en een turn down service."
In de keuken zijn studenten aan het koken. Er wordt de hele week een uitgebreid ontbijt, lunch en diner geserveerd. Reguliere gasten zijn er deze week niet. Wel komen familieleden langs om te logeren, wat het extra spannend maakt. "Er zijn 92 leerlingen, verdeeld over zes klassen. Iedere klas heeft een begeleidend docent, maar we worden heel zelfstandig gelaten. Natuurlijk gaan er wel eens kleine dingetjes fout, bijvoorbeeld dat je bij de receptie vergeet een formulier in te vullen, maar daar leer je weer van. Het is een hele lastige week, maar ze zeggen ook dat dit misschien wel de leukste week van de hele opleiding is. Het is soms stressen, maar we hebben ook veel plezier."
De inkomsten van de gasten die deze week langskomen en sponsoren gaan naar het goede doel 'Because We Carry'
Er is ook een wedstrijdelement toegevoegd. Naast de Stayokay in Alteveer zijn er vier andere locaties waar studenten zo'n zelfde week houden. "Er komt een mystery guest de locaties beoordelen. De winnaar krijgt een gratis etentje met z'n allen en de school betaalt."
Als General Manger is het flink aanpoten voor Fenna, die ook nachtdiensten moet draaien. "Aan het eind van de week ben ik doodop."

Meer berichten