Logo arnhemsekoerier.nl


Benny Aalbers (70) richtte 10 jaar geleden het Trolleybus Museum op. Alles wat maar íets te maken heeft met trolleybussen is hier gevestigd. (foto: Metka Hagen)
Benny Aalbers (70) richtte 10 jaar geleden het Trolleybus Museum op. Alles wat maar íets te maken heeft met trolleybussen is hier gevestigd. (foto: Metka Hagen) (Foto: Metka Hagen)

Huis vol met verzamelde objecten

"Achter deze modelbus zit een bijzonder verhaal", lacht Benny Aalbers (70). "Eigenlijk zit er wel achter ieder item dat hier ligt een mooi verhaal." Als oprichter van het Trolleybus Museum is Aalbers apetrots. En niet zomaar: het Arnhemse Trolleybus Museum viert haar 10-jarig bestaan.

ARNHEM - "Wil je dat ik over ieder item iets vertel? Nou, dan staan we hier morgen nog", grapt Aalbers. Als gepensioneerd buschauffeur heeft hij zijn leven lang al een passie voor alles wat met bussen te maken heeft. Na de militaire dienst begon Aalbers direct als buschauffeur in Arnhem. "Mijn ouders hadden een kruidenierszaak, maar ik wilde graag iets anders."
Aalbers' huis stond al snel vol met verzamelde objecten. "Ik heb een verzamelwoede, stapels met bananendozen stonden in mijn garage. Ik heb gewoon een passie voor modelbouw en ik verzamel alles wat met bussen te maken heeft. Als klein jongetje vond ik dat al prachtig. De geschiedenis die aan objecten zit vind ik bijzonder. En alles wat met de Arnhemse geschiedenis te maken heeft, waar de trolley natuurlijk in thuis hoort."
Het museum is gevestigd in enkele voormalige kantoren van Connexxion, boven de indrukwekkende remise in de Remisestraat. Verdeeld over meerdere kamers staan allerlei spullen uitgestald. Van modelbussen, bovenleiding, buschauffeurpetjes en bushaltes tot aan oude foto's en objecten uit het controlecentrum. "De meeste spullen krijg ik door schenkingen. Bijvoorbeeld al deze kniptangen, waarmee vroeger de kaartjes geknipt werden. Die zijn allemaal van buschauffeurs geweest. Wist je trouwens dat er een cijfer op zo'n tang staat? Dat cijfer is gelinkt aan de buschauffeur. En iedere chauffeur had een eigen icoontje waarmee hij knipte: een sterretje, hartje of vijfhoek bijvoorbeeld."
Aalbers weet alles over trolleys, trams, treinen en bussen. Hij is trots en blij dat hij tien jaar geleden de kans kreeg om dit museum te openen. "Het is altijd mijn droom geweest om een museum te kunnen openen. Ik had zó veel spullen verzameld in al die jaren. De directie heeft tien jaar geleden deze voormalig kantoren beschikbaar gesteld. En zo is het museum geboren. In deze tien jaar zijn er al veel bezoekers geweest. Waaronder voormalig burgemeester Herman Kaiser. En burgemeester Marcouch komt misschien binnenkort ook langs. Dat is toch fantastisch!"
Op een oude foto is te zie hoe er een tram door de Steenstraat rijdt. "Deze foto is van voor de oorlog. Na de oorlog is besloten de Trolley te introduceren. Inmiddels zijn wij de enige stad in Nederland die trolleybussen heeft." Aalbers liefde voor Trolleys zit diep: "Trolleys rijden heel licht, je hoort geen geronk van de motor en het is ook nog eens elektrisch en groen." Op de zolder van het museum liggen nog dozen vol met museumstukken waar geen plek voor is. "Mijn droom is om samen met Stichting Veteranen Autobussen in Arnhem een museum te openen, zij hebben zelf nog oude trolleys staan. Ik hoop dat hier ooit een pand voor gevonden kan worden. We mogen de geschiedenis van de trolley niet verloren laten gaan."

Meer berichten