Acht acties voor een duurzame wijk

Bewoners Alteveer/'t Cranevelt bestrijden files met menukaart

In de Arnhemse wijk Alteveer/'t Cranevelt kunnen bewoners sinds 9 september kennismaken met duurzame mobiliteit. Dat kunnen zij op wel acht verschillende manieren doen. Uit een menukaart kunnen zij kiezen welke vorm het beste bij hen past. Zo kunnen zij een e-bike, e-bakfiets of deelauto uitproberen. Maar ook kunnen zij ervoor kiezen om wat vaker te gaan fietsen op hun eigen fiets. Daarmee sparen ze voor een beloning voor de wijk. De wijkraad wil een elektrisch voertuig aanschaffen voor het vervoeren van minder mobiele wijkbewoners.  Het project is een initiatief van de Wijkraad Alteveer/ 't Cranevelt en de gemeente Arnhem en loopt tot eind 2017. De actie moet leiden tot minder spitsverkeer op de drukke Apeldoornseweg. Daarnaast moet het bijdragen aan een meer leefbare en duurzame wijk. 

Fietsen voor een beloning
In Alteveer/'t Cranevelt zijn er flinke hoogteverschillen. Met een elektrische fiets of bakfiets kom je een stuk gemakkelijker de heuvel op. Met een elektrische bakfiets kun je bovendien gemakkelijk je kinderen naar school brengen en daarna doorrijden naar je werk.
Wijkbewoners kunnen gratis kennismaken met een elektrische (bak)fiets. Na een week uitproberen, geven deelnemers de fiets door aan een wijkgenoot die ook het gemak van de e-bike wil ontdekken.

Met de Ring-Ring® app kunnen de bewoners sparen voor korting bij de Coop supermarkt en bij Burgers Zoo. Naar verwachting komen daar binnenkort nieuwe partijen bij. Wie de app installeert, ziet hoe vaak hij of zij gefietst heeft en hoeveel er al gespaard is voor de wijkbeloning. Fietsritten tijdens de spits worden extra beloond.

Minder parkeeroverlast met deelauto's
Autodelen is in opkomst. Hoe meer mensen hun auto delen, des te minder auto's er in de wijk nodig zijn. Zo kan de parkeerdruk omlaag. Als autodelen aanslaat, zou dat op termijn kunnen betekenen dat je leukere dingen kunt doen met de openbare ruimte. Wijkbewoners kunnen een gratis proefrit maken in een deelauto. Ook worden ze gestimuleerd om hun eigen auto te delen met de buren, via de reeds bestaande autodeelplatforms Greenwheels, Mywheels en Snappcar. Tot slot leeft de wens om enkele deelauto's op zonne-energie te realiseren. Hiervoor wordt het voorbeeld van We Drive Solar gevolgd. De werkgroep Duurzaam Craneveer van de wijkraad verkent of hier animo voor is.

Buren helpen buren
Bewoners van Alteveer/ 't Cranevelt worden aangemoedigd om ervaringen met elkaar te delen. Wie bijvoorbeeld enthousiast is over autodelen, kan uitleg geven aan een buur die op zoek is naar informatie.

Park(ing) day
Op 15 september vond de internationale Park(ing) day plaats. Alteveer /'t Cranevelt deed ook mee. Enkele buurtbewoners toverden hun parkeerplaats om in een miniparkje, waarin ze samen leuke activiteiten konden ontplooien. Daarmee wilde de wijkraad laten zien dat je met een parkeerplaats heel veel andere dingen kunt doen, als het geen parkeerplaats is.

Kickoff tijdens het buurtfestival
Tijdens het buurtfestival dat op 8 en 9 september plaatsvond in de wijk, vond de aftrap van het project plaats. Terwijl kinderen zich uitleefden op gekke fietsen, probeerden verschillende ouders enthousiast een elektrische fiets of bakfiets uit. Het leverde de eerste aanmeldingen op voor de e-bike en de e-bakfiets. Ook was er veel belangstelling voor een proefrit met een auto van WeDriveSolar. Na de kickoff zijn er op de website www.probeeraanbod.nl al ruim dertig aanmeldingen binnen. 
 

Meer berichten