Logo arnhemsekoerier.nl


(foto: BvH)

Musis genomineerd voor ARC17 Detail Award

Arnhem – De concertzaal Musis door Van Dongen-Koschuch Architects and Planners is genomineerd voor de ARC17 Detail Award. De ARC17 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept.
Naast Musis is ook het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg in Friesland genomineerd voor deze award. De twee nominaties zijn geselecteerd door een vakjury uit 46 inzendingen. De uiteindelijke winnaar wordt op 30 november bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ARC17 Awards in de Kauwgom Ballen Fabriek in Amsterdam.

De jury over Musis

"De concertzaal Musis Sacrum naar ontwerp van Van Dongen-Koschuch Architects and Planners heeft een sterk verhaal van een gebouw dat zich kan openen naar het park. Dit project toont simpelweg vakmanschap op het gebied van detailleren, een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. De beoogde openheid wordt hier volledig behaald en het is in uitvoering een zuiver project.

De kracht van het nieuwe Musis zit hem in alle nieuwe toegevoegde publieke ruimtes die zich direct tot het park verhouden. Binnen en buiten lopen bij het vernieuwde Musis Sacrum overal in elkaar over. De entrees en rondlopende foyers zijn verdiepingshoog voorzien van glas, de nieuwe muziekzaal kijkt met een enorme dubbele glazen wand uit op het park. Daarbij kan het onderste deel van de glazen wand ook opengeschoven worden, zodat een 'gedraaid' orkest voor het park kan spelen: 'Het Arnhems Parkconcert', krijgt een analogie met het Prinsengrachtconcert.

De uitdaging in het ontwerp is het creëren van maximale transparantie van de glazen puien en deze te laten voldoen aan de akoestische eisen die er gesteld worden voor de concertzaal. Het 50mm dikke glas wat ontijzerd is zorgt ervoor dat maximale transparantie kan worden gewaarborgd. Ondanks dat de glaspuien de enorme hoogte van 5 meter overspannen, konden deze zonder profielen of vinnen worden gerealiseerd door het relatieve dikke akoestische glas. Bovendien kon zo de hoeveelheid materiaal en visuele expressie van de enorme deuren minimaal blijven. Het overal hanteren van één standaard verzonken E-profiel zorgt ervoor dat ondanks de beperkte budgetten de essentie van het project zo puur mogelijk naar voren komt: een nieuwe zaal als paviljoen in het park met een foyer die zich er als een transparante schil er omheen vouwt. Bovendien zorgt de schuifpui achter het podium voor een unieke kwaliteit waardoor openluchtconcerten naar het park mogelijk worden."

Jury

De jury van de ARC17 Detail Award bestaat uit voorzitter Walter Spangenberg van ABT, Thijs van Bijsterveldt van Shift Architecture Urbanism, Mijke Rood van ZZDP Architecten, Leo Versteijlen van SITE urban development en secretaris Willem Wopereis van de Architect.

Reageer als eerste
Meer berichten