Logo arnhemsekoerier.nl


Arnhems wethouder Economie Ron König en projectteam "Gelderland aan de nieuwe zijderoute" bij koffiebranderij Peeze.
Arnhems wethouder Economie Ron König en projectteam "Gelderland aan de nieuwe zijderoute" bij koffiebranderij Peeze.

Gelderland sluit aan op de 'nieuwe zijderoute'

De eerste container met goederen vanuit Arnhem is onlangs vertrokken over 'de nieuwe zijderoute' naar Wuhan in China. Aan boord van de trein onder andere koffiebonen van koffiebranderij Peeze uit Arnhem. De bonen zijn ingekocht door Wuhan Asia Europe Logistics (WAE Logistics). Dit bedrijf exploiteert de goederentreinverbinding tussen Wuhan en Duisburg, maar koopt ook zelf goederen in en verkoopt deze in Wuhan en Midden-China.

De koffie van Peeze is deel van een grotere zending en markeert de nieuwste stap in de aansluiting van Gelderland op de zijderoute, die, mede dankzij de langdurig onderhouden zusterrelaties van Gelderland, Arnhem en Apeldoorn tot economische effecten leidt.

200 producten naar China
In totaal zijn bijna 200 verschillende producten per trein naar Wuhan vervoerd, uiteenlopend van siropen, bevroren broden, pizza's, sportnutrition en koffie. Hierbij zijn in totaal 12 producenten betrokken, waaronder Kraft Heinz, Peeze koffie, Aviateur, Mojo Nutrition, Nederlands merkgoed, en Pandriks. In 2016 tekende Oost NL tijdens een Arnhemse missie in Wuhan een samenwerkingsovereenkomst met WAE Logistics om te helpen de trein- en handelsverbinding met onze regio tot een succes te maken. Een volgende mijlpaal was de vestiging van het Hubei Yichang Wuhan Bussines support office (HYWBso) in het WTC Arnhem-Nijmegen. Dit kantoor helpt Chinese bedrijven als WAE Logistics hun weg te vinden op de Europese markt en helpt bedrijven uit Nederland te verbinden met centraal China. Doelstelling van WAE Logistics is om binnen een jaar 1000-1500 Nederlandse producten in de Centraal Chinese supermarktketens te hebben staan. Het gaat daarbij om in totaal 9000 supermarkten.

China's Belt and Road initiatief
De acties van WAE Logistics passen in China's "Belt and Road" initiatief om de rail- en zeeverbindingen en de handelsrelaties met Europa aan te halen. Tegelijk wil China de eigen bevolking ook toegang bieden tot allerlei westerse producten waar steeds meer belangstelling voor is. Op advies van HYWBso heeft WAE Logistics haar aanbod voor onze regio aangevuld met gekoeld transport. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om in 16 dagen producten vanaf de fabriek in Gelderland en Nederland tot aan de consument in China gegarandeerd temperatuur gecontroleerd aan te bieden. Hierdoor ontstaan er op de centraal Chinese markt nieuwe mogelijkheden voor in Gelderland en Nederland gemaakte voedselproducten. Voorheen moest alles via zee of lucht, nu is er een derde weg.

Ondernemerscongres
Provincie Gelderland en de gemeente Arnhem stimuleren met Oost NL de handelsrelaties en doen onderzoek naar de omvang en effecten van het Belt and Road initiatief in breder verband. Gedeputeerde Michiel Scheffer legde hiervoor de basis na een eerdere missie van maart dit jaar. Michiel Scheffer: "Gelderland wil de poort naar China verder open zetten. Vanwege de zusterrelaties met provincie Hubei en de stad Wuhan kunnen we deuren openen die anders gesloten blijven. Het onderzoek helpt ons om de kansen én eventuele risico's scherper in beeld te krijgen."
Op 9 november worden de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens het ondernemerscongres "Gelderland aan de nieuwe zijderoute" in het WTC Arnhem-Nijmegen. Ook in de
eerstvolgende handelsmissie naar Hubei en Wuhan vormt de nieuwe zijderoute een belangrijk thema en kunnen ondernemers hun kansen verder verkennen. De missie vindt plaats van 20-24 november 2017.

 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox