Logo arnhemsekoerier.nl


Onderwijs

Landelijk excursieprogramma boomkwekerij regio Twello, Teuge en Uddel

Velp - Op woensdag 21 juni heeft de  landelijke werkgroep MBO boomteelt voor de tweede keer een excursie programma georganiseerd voor alle boomteeltleerlingen van de Agrarische Opleiding Centra  in Nederland. Ongeveer 120 studenten en 8 teeltdocenten deden hier aan mee. Ditmaal was het thema: vermeerderen.

Handel, productie, vakmanschap en heel veel mooie en bijzondere planten zijn te zien op de Nederlandse boomkwekerijen. Enten, stenten, veredelen, snoeien, scheuren, zetten; allemaal begrippen voor de vermeerdering van planten en bomen en waar vakmanschap aan te pas komt.

Drie groepen leerlingen onder begeleiding van teeltdocenten hebben een roterend programma gevolgd op drie bedrijven. Onze leerlingen zagen hoe bij Schoneveld Breeding in Twello sierplanten generatief en vegetatief worden veredeld en vermeerderd. Bij boomkwekerij Haarman hebben we onder de vakkundige begeleiding van MBO niveau 4 student Florian Haarman van moederplanten stek geknipt en gestoken in tabletten met speciale potgrond.

Indrukwekkend was het meer dan 250 hectare grote boomkwekerijbedrijf De Buurte. Met GPS gestuurde machines demonstreerde de ondernemer het boren van plantgaten, het plantklaar maken van de bodem en het precisie knippen van coniferen in piramide vorm

Volop kansen voor jonge mensen  
Dat de boomkwekerijsector ook vele kansen biedt voor jonge mensen konden we deze dag goed laten zien. Onder de deelnemende bedrijven zijn enkele bedrijven met een opkomende nieuwe generatie boomkwekers/ondernemers. Florian Haarman, één van de rondleiders, is daar een prachtig voorbeeld van. Door bedrijven meer te betrekken bij het vakgerichte onderwijs kunnen ze laten zien hoe de sector zich ontwikkeld. Deze dagen zijn bijzonder waardevol. Teelt studenten uit heel Nederland zien en spreken elkaar en wisselen ervaring uit.

Opleiding Teelt in Velp 
Bij Groenhorst Velp, vanaf 1 augustus Aeres MBO Velp, worden de teeltopleidingen al jaren aangeboden. Er is volop kans op een interessante baan voor de jongeren die kiezen voor deze mbo opleiding. Het laatste intakemoment bij Groenhorst Velp is op 24 augustus 2017, zie meer informatie: http://www.groenhorst.nl/groenhorst-scholen/velp/aanmelden

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox