Logo arnhemsekoerier.nl


Scholengemeenschap Guido de Brès slaat opnieuw groene slag met ledverlichting

Arnhem - Scholengemeenschap Guido de Brès gaat de komende jaren extra veel geld besparen op energie en onderhoud. De installatie van zuinige ledverlichting op twee locaties scheelt maar liefst 65 procent in energiekosten. Ook het personeel en de leerlingen profiteren van de nieuwe lampen. Het nieuwe ledlicht trilt niet en is daardoor veel rustiger. Dat is goed voor de concentratie en de schoolprestaties. 

Scholengemeenschap Guido de Brès heeft voor de tweede keer een flinke groene slag geslagen. Een jaar geleden werd de locatie aan de Paladijnenweg in Amersfoort al voorzien van ruim 1400 nieuwe ledlampen. "Onze monteurs hebben nog eens meer dan 1100 duurzame lichtbronnen geplaatst in gebouwen in Arnhem en Amersfoort", zegt directeur Stef de Graaf van lichtspecialistSaled. "De scholengemeenschap gaat hiermee meer dan 65 procent besparen op energiekosten, oftewel 20.000 euro per jaar. Een bedrag dat ze mooi kunnen besteden aan andere doelen." 

Beter voor de concentratie en het milieu 
Saled verving het grootste gedeelte van de lampen tijdens de meivakantie. Leerlingen en docenten hadden hierdoor nauwelijks last van de werkzaamheden. En van de nieuwe verlichting worden ze alleen maar beter. De Graaf: "Ledlicht is vrij van trillingen. Dit werkt rustgevend en bevordert de concentratie van de leerlingen. Dat is goed voor de schoolprestaties." Met de investering levert de scholengemeenschap ook een positieve bijdrage aan een beter milieu. De uitstoot van co2 en zwavel wordt namelijk fors lager.  

Bijzondere financiering

Het project is om nog een reden bijzonder, vertelt projectregisseur Arjan Bijman vanEnergievan.nu, expert in duurzame energie. "De nieuwe lampen kosten ongeveer 60.000 euro; veel geld voor een school. We hebben twee investeerders uit Amersfoort bereid gevonden het project te financieren. Door de enorme besparing kan Guido de Brès dit binnen drie jaar terugbetalen. En daarna gaan de besparingen gewoon door." Bijman bekijkt nu of de school een volgende stap kan zetten. "We zouden graag de ventilatie in de klassen verbeteren. En de school volledig elektrisch maken, dus zonder gasaansluiting. Hiervoor zijn we op zoek naar investeerders die een bijdrage willen leveren aan dit maatschappelijke doel." 

Arnhem 
De locatie in Arnhem aan de Grensweg 2 is voorzien van 411 nieuwe led lichtbronnen. Voor alle traditionele lampen werd door Saled een passende duurzame lichtoplossing geplaatst. Gemiddeld brandt de verlichting in de school in Arnhem ongeveer 45 uur per week. De terugverdientijd voor de investering komt daarmee uit op slechts 2,8 jaar.

Reageer als eerste
Meer berichten