Kranslegging 2023.
Kranslegging 2023. Foto: gemeente Arnhem

Arnhem twee minuten stil; Marcouch hoopt op grote toeloop

Algemeen

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch hoopt tijdens de Dodenherdenking op 4 mei tijdens de twee minuten stilte Arnhemmers uit alle wijken en straten te zien bij het monument ‘Mensen tegen Macht’. 

Marcouch benadrukt wat landelijk officieel de reikwijdte is van deze twee minuten stilte, overal in heel Nederland: “Wij herdenken op 4 mei alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

De horeca langs het Audrey Hepburnplein krijgt dit jaar het uitdrukkelijke verzoek om deel te nemen aan de herdenking. Met pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers die twee minuten van hun scooter afstappen tot terrasbezoekers die opstaan naast hun tafeltjes. “Ook de vlag half stok aan de gevels van Arnhem is een enorme knoop in de zakdoek voor iedereen die ‘nooit meer’ verdedigt en uitdraagt.”

Samen

Marcouch vindt het ‘mooi en menselijk’ dat mensen stilstaan bij elkaars verliezen: “Als één lid van de gemeenschap lijdt, lijden alle leden.” Daarom krijgen ook alle moskeeën van Arnhem een uitnodiging van Marcouch en De Jong, voorzitter Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen. Marcouch: “Als wij niet compleet zijn als Arnhemse gemeenschap, is de 4 mei-herdenking anders. En voor de cruciale levensles ‘Nooit meer’ hebben wij al onze goede krachten van Arnhem nodig.”

Bij specifieke herdenkingen (zoals in Geitenkamp voor de slachtoffers van bombardementen, bij het nieuwste monument ‘Vlucht  toen Arnhem in 1945 bevrijd werd maar Arnhemmers nog maanden vastzaten in bezet gebied, Keti Koti, de verloren Slag om Arnhem en de herdenking van de Holocaust) groeit jaarlijks de aandacht van de Arnhemmers. Marcouch: “Dat zie ik als een teken dat vooruitgang en beschaving bestaan, zeker in onze stad.”

Programma 4 mei

18.45 uur verzamelen in de Stadhuishal. 

19.45 uur vertrek naar het monument op het Audrey Hepburnplein waar men schouder aan schouder luistert naar de klokken, het Arnhems Fanfare Orkest en de ‘Last Post’ door ATK Brass. 

20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Burgemeester Ahmed Marcouch houdt de jaarlijkse 4-mei lezing en er wordt een gedicht voorgedragen. 

Na de kranslegging door burgemeester en wethouders en belangrijke organisaties van Arnhem is er het defilé. “Daar kijk ik naar uit. Het is heel roerend voor ons allen om mee te maken hoe onze kinderen, verenigingen en vriendengroepen samen hun bloemen komen leggen aan de voet van ‘Mensen tegen Macht’”, aldus Marcouch.

Na het defilé is er aansluitend een herdenkingsconcert door Philharmonie Gelre in de Eusebiuskerk, vrij toegankelijk. 

Ook in Elden heeft een 4 mei-herdenking plaats en wel bij het Oorlogsmonument aan de Klapstraat in Elden. Het programma start om 19.30 uur, met medewerking van het Harmonieorkest.

feestengedenkdagenarnhem.nl

Afbeelding