Tips om jezelf meer te laten leren over holisme

Algemeen

ARNHEM - Heb je weleens van het holisme gehoord? Dit is een filosofie waarbij de boodschap is om naar het geheel te kijken in plaats van alleen naar bepaalde onderdelen van jezelf. Vind je het echter lastig om meer hierover te leren? In deze blog geven we je een paar tips die dit alles een stuk eenvoudiger voor je maken.

Een opleiding volgen

De eerste tip die we je mee willen geven is om een opleiding te volgen. Door middel van opleidingen die holisme behandelen, zoals ZoMa Opleidingen of een filosofiestudie, zul je namelijk veel sneller de theorie van holisme beheersen. Bovendien beoefen je het holisme hierdoor ook een stuk beter, waardoor je ook nog eens ervaring opdoet. Op deze manier sla je dus twee vliegen in één klap.

Een open geest houden

Houd ook een open geest als je holistisch wil worden. Wat dit betekent? Je moet bereid zijn om nieuwe perspectieven en ideeën te omarmen, zelfs als ze in eerste instantie niet aansluiten op wat je al kent of gelooft. Het resultaat? Je stapt uit je comfortzone en stelt jezelf open voor concepten die nieuw of zelfs uitdagend voor je zijn. Zo leer je ook nog eens meer over de wereld om je heen!

Van verschillende bronnen leren

Een derde cruciale tip is om van verschillende bronnen te leren. Holisme is een breed veld met diverse interpretaties en praktijken, dus het is waardevol om je inzichten uit een breed veld aan media en perspectieven te halen. Dit kan variëren van het lezen van boeken en academische artikelen tot het luisteren naar podcasts of het volgen van cursussen online. Ook het deelnemen aan workshops of lezingen kan erg verrijkend zijn. Door jezelf bloot te stellen aan een diversiteit aan stemmen en visies, krijg je een completer beeld van wat holisme inhoudt. Plus, het houdt het leerproces boeiend en dynamisch!

Aan zelfreflectie doen

Vergeet ook niet om aan zelfreflectie te doen. Hoe je dit doet? Neem regelmatig de tijd om na te denken over je eigen gedachten, gevoelens, ervaringen. Vergeet niet om te mediteren over hoe deze zaken zich verhouden tot de buitenwereld en het holisme op zichzelf. Weet je wat het mooie gevolg hiervan is? Je ziet op den duur verbindingen en herkent je eigen bijdrage aan het grotere geheel. Het grote voordeel hieraan is dat je leerproces zowel persoonlijker als zinvoller wordt.

Gelijkgestemden vinden

Vind tot slot gelijkgestemden. Het is soms makkelijk om je geïsoleerd te voelen in je interesses of overtuigingen, vooral als ze afwijken van de mainstream. Door contact te zoeken met anderen die ook geïnteresseerd zijn in holistische principes, kun je een gemeenschap opbouwen die je ondersteunt, inspireert en motiveert. In welke vormen moet je hierbij denken? Online forums, sociale media groepen, of lokale bijeenkomsten zijn een goede methode. Samen kunnen jullie ervaringen uitwisselen, discussiëren over verschillende interpretaties en praktijken en elkaar helpen groeien!